liveblog | 17 oktober 2020

Coronanieuws zaterdag 17 oktober: Besmettingen bij SC Heerenveen; stilte op de Friese sportvelden

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Bijgewerkt: 17 oktober 2020, 22:57
22:30

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van zaterdag 17 oktober 2020 over het coronavirus in Fryslân. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
Morgen is al het Friese nieuws over het coronavirus opnieuw te volgen in een liveblog op omropfryslan.nl en in de app. En op de radio wordt er ook over het coronavirus gesproken, onder anderen in het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries. De gasten zijn horeca-ondernemer Geesje Duursma, CNV-voorzitter Piet Fortuin en FNP-raadslid Aant Jelle Soepboer. De presentatie is in handen van René Koster en het programma begint om 11 uur.
Om 10 uur is er een kerkdienst te zien bij Omrop Fryslân op televisie, vanuit de Grote Kerk in Leeuwarden. De dienst staat onder leiding van Christine Slette. De liturgie is hier te vinden (pdf). Om 12 uur wordt de dienst herhaald.
21:53

Onafhankelijk instituut ontwikkelt keurmerk voor mondkapjes

Begin volgend jaar moeten de eerst mondkapjes met een keurmerk in de Nederlandse winkels liggen. Het Nederlands Normalisatie Instituut dat daarover gaat werkt aan een certificatie, en roept deskundigen op om een mondkapje te ontwikkelen dat herbruikbaar is.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"Voor consumenten is het nu onduidelijkheid of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat", zegt het instituut, dat het keurmerk op eigen initiatief ontwikkelt.
21:05

Drie coronabesmettingen bij SC Heerenveen, één speler in thuisisolatie

Bij Sportclub Heerenveen zijn drie besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om twee medewerkers en een speler. Zij zitten in thuisquarantaine. Dat meldt SC Heerenveen. Om privacyredenen wil SC Heerenveen niet bekendmaken om wie het gaat.
20:38

Koning terug in Nederland, Rutte was op de hoogte van vakantieplannen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters zijn weer in Nederland. Ze hebben de vakantie naar Griekenland afgebroken nadat er ophef ontstond. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", schreven ze in een verklaring.
© ANP
Premier Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen. Kamerleden willen nu weten of hij de koning ook heeft afgeraden om naar Griekenland te gaan. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het "een inschattingsfout" dat de koning naar Griekenland vertrok, dat hij terugkwam is volgens hem "het enige juiste besluit". En D66'er Joost Sneller zegt: "Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had."
19:48

Meer dan 30 mensen komen de kerk van Oosternijkerk niet in: "de rest kan het thuis volgen"

De kerk van Oosternijkerk houdt zich aan de regel dat er maximaal 30 mensen in één ruimte mogen zijn, ook al geldt er volgens diezelfde regels een uitzondering voor kerkelijke bijeenkomsten. Dat zegt Annie Bremer van de kerkraad bij RTV NOF. "Zondag waren het er op de kop af 30. Daar waren we heel blij mee. De rest kan het thuis volgen, met beeld en geluid."
© RTV NOF
Het afgelopen weekeinde heeft de kerk van Easternijtsjerk voor het eerst de dienst rechtstreeks uitgezonden, met een nieuw beeld- en geluidssysteem. "Dat is wel heel mooi, omdat er een beroep op ons wordt gedaan om zo weinig mogelijk mensen in de kerk te hebben."
Omrop Fryslân stuurt sinds het begin van de tweede golf op zondagmorgen ook weer kerkdiensten uit, voor mensen die nu liever niet fysiek naar de kerk gaan. Elke week kijken daar tienduizenden mensen naar. In overleg met de Friese Raad van Kerken en de Stichting Kruispunt heeft de Omrop besloten om in ieder geval tot het einde van dit jaar de kerkdiensten live uit te zenden.
Morgen komt de dienst uit de Grote Kerk in Leeuwarden, onder leiding van Christine Schlette. De dienst begint om 10 uur en is live te zien op televisie en op omropfryslan.nl. Om 12 uur wordt de dienst herhaald. Alle diensten zijn ook online terug te kijken.
19:30

Wereldwijd nog nooit zoveel nieuwe besmettingen op één dag als vandaag

Voor de eerste keer is het aantal nieuwe coronagevallen wereldwijd gestegen met meer dan 400.000 op een dag. De meeste gevallen komen uit Europa. Dat waren er afgelopen week gemiddeld 140.000 per dag, meer dan India, Brazilië en de Verenigde Staten samen.
© ProNews
Frankrijk meldt het hoogste aantal nieuwe gevallen in zeven dagen van Europa, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Spanje en Nederland.
Meerdere Europese landen hebben de scholen gesloten, stoppen met operaties die niet noodzakelijk zijn en vragen studenten om bij te springen in de ziekenhuizen vanwege de nieuwe opleving van het virus.
18:11

Nieuwe treinen hebben vertraging door coronavirus

De achttien nieuwe treinen die vervoersbedrijf Arriva laat bouwen, komen laten. Dat meldt gedeputeerde Avine Fokkens op twitter. De vertraging komt door het coronavirus, zegt ze. De treinen worden nu verwacht in het voorjaar van 2021.
© Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Eerder werd al duidelijk dat Arriva met ingang van 13 december een aantal busritten schrapt, omdat er door het coronavirus minder reizigers zijn. Volgens Arriva is het aantal reizigers in Fryslân in vergelijking met 2019 met 40 procent afgenomen. Mensen werken meer thuis en vermijden drukte.