Smallingerland verhoogt onroerendezaakbelasting om begroting rond te krijgen

De gemeente Smallingerland wil de onroerendezaakbelasting volgend jaar met maar liefst acht procent verhogen. De maatregel is volgens wethouder van financiën Felix van Beek noodzakelijk om uit de rode cijfers te blijven.
Reade sifers Smellingerlan
Zonder bezuinigingen en een hogere belasting komt de gemeente Smallingerland volgend jaar 1,6 miljoen euro tekort en de jaren daarop nog meer. De gemeenteraad zal er volgens Van Beek niet aan ontkomen om de belastingen te verhogen. "Als ze dat niet willen, zullen ze het geld elders moeten vinden. Het alternatief is artikel 12-gemeente worden, een gemeente onder toezicht, en dat moet je niet willen."

Extra lasten burgers

De belastingverhoging zal een gemiddelde huiseigenaar enkele tientjes per jaar kosten. De gemeente wil de inwoners in ieder geval gedeeltelijk compenseren door tegelijkertijd de rioollasten te verlagen. De extra lasten kunnen de komende jaren echter wel oplopen tot ongeveer zestig euro per jaar. De inwoners van Drachten reageren kritisch op dit voorstel.
Wethouder van financiën Felix van Beek
It gemeentehûs fan Smellingerlân © Omrop Fryslân
"De gemeente komt altijd tekort, en nu worden de bewoners de dupe", zegt een kritische Hennie Veenstra in het centrum van Drachten. Ook Corrie Veenstra is niet blij met een verhoging van de lasten. "Ik vind het schandalig. Ik woon in een dure flat en heb alleen AOW. Ik kan dit niet opbrengen", vertelt ze in het Drachtster winkelcentrum.
Luister naar reacties van Drachtsters op het plan voor hogere gemeentelijke belastingen
De gemeente neemt ook diverse andere maatregelen, zoals het bezuinigen op het onderhoud van het openbaar groen en het invoeren van toeristenbelasting.

Discussie over taken

Volgens een zogenaamde benchmark - een vergelijkend onderzoek - is Smallingerland in vergelijking met andere gemeenten veel geld kwijt aan jeugdzorg, maatschappelijke taken en kunst en cultuur. Om ook op langere termijn financieel gezond te blijven, zal de gemeenteraad de komende herfst in een zogenaamde kerntaken-discussie praten over welke taken de gemeente in de toekomst nog wil uitvoeren.
Smallingerland heeft, in vergelijking met andere gemeenten met evenveel inwoners, ook meer ambtenaren en daardoor meer kosten. Maar om de organisatie te kunnen afslanken, zal de gemeenteraad wel eerst beslissingen moeten nemen over taken die de gemeente de komende jaren minder of misschien wel helemaal niet meer wil uitvoeren.
De gemeenteraad zal op 27 oktober voor het eerst praten over de begroting voor komend jaar. Die bijeenkomst is fysiek in de raadszaal in Drachten. Publiek en ook pers zijn hierbij niet welkom vanwege de coronaregels.