Theater Sneek baalt: "De komende vier weken niet open voor podiumkunsten"

Teleurgestelde reacties in Theater Sneek op het besluit om maximaal nog maar 30 mensen toe te laten. De consequentie is dat de komende vier weken alle voorstellingen niet door kunnen gaan. Wel zal er nog gekeken worden of er in poppodium Bolwerk nog wat kan. Opmerkelijk was dat tijdens de persconferentie een voorstelling van De Verleiders opgevoerd werd, die voorstelling ging voor een deel over deze pandemie.
De foarstelling fan De Verleiders yn Theater Sneek © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Directeur Wiebren Buma van Theater Sneek is flink teleurgesteld in de nieuwe regels van het kabinet. "We voelden het natuurlijk al een beetje aankomen. Het betekent dat wij de komende vier weken niet open kunnen zijn voor podiumkunsten. We kijken wel of we bij poppodium Bolwerk of we voor dertig mensen wel iets kunnen blijven doen. Daar is ook behoefte aan. Maar we zijn wel afhankelijk van de artiesten, die ook een boterham moeten kunnen verdienen. En dat lukt niet met 30 mensen."

Persconferentie onderdeel van voorstelling

De persconferentie was ook nog een beetje onderdeel van de voorstelling in het theater. Voor de spelers was het ook een klap, zegt directeur Buma. "Je voelt bij deze spelers de teleurstelling. We hebben ook aan het begin van de avond in de voorstelling zelf een stukje van de persconferentie gezien. Dan hoor je dit bericht. Je doet er alles aan om het coronaproof te organiseren. Het doet wel pijn."
Speler Tom de Ket van De Verleiders heeft er een dubbel gevoel aan overgehouden: "Het is bizar, een historische avond. Maar het is niet leuk, voor de cultuursector en de horeca is het een behoorlijke klap. De avond was wel leuk, maar deze maatregelen niet. De voorstelling gaat verder op de crisis die bij de banken ontstond, die nog eens wordt versterkt door de huidige coronacrisis."
Ferslachjouwer Willem de Vries by Theater Sneek