Met digiTales moeten Friese volksverhalen tot leven gebracht worden

Twee bedrijven uit Leeuwarden kunnen beginnen met de ontwikkeling van de digitale bibliotheek digiTales, waarin oude volksverhalen tot leven worden gewekt. Een subsidie van meer dan 100.000 euro maakt dat mogelijk. Het gaat voorlopig om drie Friese volksverhalen die gedigitaliseerd worden: Rixt van het Oerd, de vrouw uit Stavoren en Het Spook van Langesleat.
© digiTales
Het gaat om de bedrijven 8D Games en Bureau Maalstroom, die met drie culturele organisaties 100.000 euro gekregen hebben van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Ook hebben ze 13.500 euro van de provincie gekregen. Tussen 2013 en 2019 heeft provincie Fryslân ingezet op het digitaliseren van erfgoed, maar nu moet het gebruiken daarvan gestimuleerd worden, zo zeggen de bedrijven.

"Grasduinen en gebruiken"

Mattie Boekema legt uit dat er al veel volksverhalen digitaal te vinden zijn. "Mensen kunnen vanuit hun huiskamer makkelijk grasduinen in ons erfgoed. Het ligt niet enkel in stoffige archieven, maar je kunt het ook gebruiken. Wij gaan daar nu een interactieve laag overheen leggen waar je mee kunt spelen. Kinderen tussen 6 en 12 jaar worden uitgedaagd om de verhalen te beleven. Zij kunnen op zoek gaan naar digitaal erfgoed: collecties, foto's, schilderijen, objecten, wrakkaarten, video's van het Fries Film Archief. Zo combineren we digitaal erfgoed met de huidige technieken."

Volgend jaar beschikbaar

Er kon gekozen worden uit een groot aantal volksverhalen. "Het was een snoepwinkel waar we uit konden kiezen. Maar we hebben ook naar het beschikbare materiaal gekeken wat we erbij kunnen geven. Zo kwamen we bij de Amelander musea, die een schat aan erfgoed hebben. Maar ook het vrouwtje van Stavoren bijvoorbeeld."
Het blijft niet bij drie verhalen, zegt Boekema. "Het is een behoorlijk project waar veel techniek bij komt kijken. Ook werken we samen met veel partners, zoals Tresoar, de musea, de bibliotheekservice Fers en de Afûk. We willen nog veel meer verhalen doen. We denken dat we ongeveer volgend jaar rond deze tijd de digiTales online hebben."
Mattie Boekema fan Bureau Maalstroom