In de rij voor de nieuwe coronateststraat in Leeuwarden

Voordat de nieuwe coronateststraat in Leeuwarden dinsdagochtend zijn deuren opent, staat er al een behoorlijke rij. Veel mensen willen zich meteen om 9:00 laten testen in het nieuwe testcentrum van U-Diagnostics op industrieterrein De Hemrik. Dat centrum zat voorheen in een skybox in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.
Nije coronateststrjitte Ljouwert
Overal lijkt aan gedacht: er staat een grote container en een grote tent op de Pallasweg 14 op De Hemrik. Hierdoor kunnen mensen droog blijven mocht het onverhoopt gaan regenen deze herfst.
Op het terrein is ruimte voor twaalf auto's, die vanaf 9:00 tot 13:00 uur langs kunnen komen voor een test. Mocht het te druk worden, dan heeft het bedrijf nog de mogelijkheid om de deuren langer open te houden. "Mensen hebben zich van tevoren aangemeld en hebben een barcode gekregen, waarmee ze de tent in kunnen komen rijden en dan worden ze getest", legt Anita Stokman uit.

Vakantie en doorwerken

Dat er veel vraag is naar dit soort commerciële teststraten blijkt meteen op de eerste ochtend al: "Er waren al iets van 80 aanvragen voor deze ochtend, dus ik denk dat we ons niet hoeven te vervelen."
De teststraat is onder andere bedoeld voor mensen die op reis gaan, en die daarbij een negatieve coronatest moeten kunnen laten zien. Maar ook mensen die voor hun werk in contact zijn geweest met een coronapatiënt. "Om de rest van het bedrijf door te laten draaien wil een werkgever weten of zijn werknemer positief of negatief is."
Het is echter niet de bedoeling dat mensen voor ieder 'wissewasje' naar de teststraat komen, zegt Stokman. "Op een gegeven moment is het materiaal wel op."
Verslaggever Johanna Brinkman krijgt uitleg over de werkwijze

Werkwijze

In de tent op de Hemrik kunnen enkele auto's achter elkaar staan. "Wij komen dan uit het gebouwtje, we scannen de code die mensen bij zich hebben en dan nemen we een test af. Dat kan of een keelswab zijn of een keelneusswab, afhankelijk van het type test dat mensen hebben", legt Stokman uit.
Individuele testers krijgen volgens Stokman een keelswab."Maar er zijn ook mensen die zich als poule hebben opgegeven." Die krijgen een keelneusswab. "Dat gaat in één buisje. Als de hele groep negatief is, ben je minder materiaal kwijt. Zijn ze wel positief, dan moet iedereen nog een keer getest worden."
De tests van U-Diagnostics worden op eenzelfde manier uitgevoerd als bij de GGD. "Ook die gaat ver achterin de keel. Dan wordt er met een schrapertje wat slijm losgehaald en dat wordt dan verstuurd naar een laboratorium."
Er is echter discussie geweest over de betrouwbaarheid van de testen van commerciële bedrijven, maar Stokmaan staat achter haar bedrijf. "Ik kan alleen maar voor dit bedrijf spreken, maar die PCR tests worden meegenomen naar de grote labs." Het gaat dan om labs in Rostock en Keulen, "en die zijn door het RIVM goedgekeurd."
Anita Stokman legt uit wie er in aanmerking komen voor een test

Goedkoper

De mensen die dinsdagochtend bij de teststraat in Leeuwarden langskwamen voor een test, kwamen niet allemaal uit Fryslân, maar bijvoorbeeld ook uit Groningen. Dit heeft voor een deel te maken met de beschikbaarheid van tests in Fryslân, maar ook met de prijs, zo vertellen verschillende bezoekers. "Het is de helft goedkoper dan in Almere!" Roept een vanuit z'n auto. Een andere bezoeker heeft de prijzen in de andere buurprovincie onderzocht: "De Groningers zijn de duurste."
Luister naar de reactie van bezoekers van de teststraat