Fossielvrij en feestelijk tanken in Oudehaske: "Ga fossielvrij bewegen"

Geen of zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken, dat is de insteek dit weekeinde op sommige plekken in Fryslân. Twee jaar geleden werd nog de Elfwegentocht georganiseerd, om meer aandacht te vragen op oplossingen te laten zien voor het gebruik van gewone diesel en benzine. Nu is er het fossielvrije weekeinde.
Fossylfrij en feestlik tanke yn Aldehaske
Door het coronavirus kon er geen fossielvrij feest in Oudehaske zijn. "Het grote feest is er niet, maar dat hebben we ook bewust gedaan. We hadden grootse plannen met een tankstraat waarbij mensen in de auto konden blijven zitten, maar we dachten: in deze tijd moet je dat niet doen", zegt Hanneke Schmeinck. "We doen vooral de oproep: ga naar buiten wandelen of fietsen met je gezin. Ga fossielvrij bewegen."

Blauwe diesel

In Oudehaske kan wel blauwe diesel getankt worden, waarbij veel minder CO2 uitgestoten wordt. "In het kort is het gemaakt van plantaardige reststoffen. Dan rijdt je fossielvrij, zonder dat je je auto hoeft aan te passen."
Blauwe diesel is wel wat duurder, maar het verschil is klein, zegt Schmeinck. "Het is een slagje duurder dan gewone diesel, maar als je dat op jaarbasis omrekent bij tiendduizend kilometer, heb je het over nog geen honderd euro per jaar."
Verslaggever Auke Zeldenrust in Oudehaske