Friese ambulances voortaan ook te zien op app Flitsmeister

De ambulances in Fryslân zijn voortaan ook te zien op de app Flitsmeister. Dat moet ervoor zorgen dat automobilisten beter op de hoogte zijn van de ambulances, zodat ze er bijvoorbeeld niet van schrikken. "Dat is heel belangrijk. Voor de verkeersveiligheid, de doorstroming van de ambulances, en voor onze medewerkers en de andere weggebruikers", zegt Sietze Kijlstra van Kijlstra Ambulancezorg.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Zodra een ambulance een melding krijgt van de meldkamer gaat er een signaal naar een landelijke server. Flitsmeister krijgt deze data nu ook toegestuurd, zodat ze andere weggebruikers kunnen waarschuwen.
Volgens Kijlstra halen mensen momenteel namelijk nog weleens rare capriolen uit. "We zien wel eens dat wanneer mensen schrikken, ze heel hard op de rem gaan, omdat ze denken: die ambulance moet er langs. Terwijl die ambulance gewoon veel liever heeft dat er doorgereden wordt. Of dat ze de stoep op gaan, terwijl er ook mensen op de stoep lopen, waardoor het nog gevaarlijker wordt", zegt Kijlstra.

Intelligente stoplichten

In de toekomst kunnen ook andere partijen gebruik maken van het systeem. "Navigatiesystemen die niet standaard in de auto zitten bijvoorbeeld, maar op termijn ook naar intelligente stoplichten, zodat het stoplicht op groen gaat wanneer er een ambulance komt", zegt Kijlstra.
Voor auto's van de politie en de brandweer werkt het systeem momenteel nog niet. "Dan moeten ze hun systemen er op aanpassen. Dat is nu nog niet zo", zegt Kijlstra.
.
Sietze Kijlstra over de nieuwe functie