liveblog | 29 mei

Dit was de Fietselfstedentocht van 2023: "Een prachtdag"

Pinkstermaandag betekent de Fietselfstedentocht! Lees hier alles terug over de prestatie van bijna 15.000 fietsers.

Laatst bijgewerkt: 29 mei, 22:25 uur
22:25

Heel erg bedankt!

Tot zover ons verslag van de 86e Fietselfstedentocht, dank voor het volgen! Kijk morgen naar de hoogtepunten: om ongeveer 17.15 uur op televisie, na Fryslân Hjoed en het weer. Natuurlijk ook online te vinden.
22:15

De tent gaat dicht

Vlak voor tien uur kwam Daphne uit Zandvoort aan in Bolsward. Ze bedacht vorige week pas dat ze mee zou doen en had geen idee wat ze moest verwachten. Ze heeft het zwaar gehad: "Ik dacht dat er in Zandvoort veel wind stond, maar hier is het echt gigantisch."
Ze hoort nu wel echt bij de familie, vertelt haar fietsvriendin:
"Ze heeft eergisteren pas een fiets gekocht"
21:59

"Een prachtdag"

Het was een geweldige dag, helemaal vergeleken met vorig jaar. Dat zegt voorzitter Stephan Rekker, voorzitter van de tocht. "Vorig jaar was het dramatisch: hardlopen, vliegen, achter de feiten aan lopen. Maar vandaag was het super, het was genieten. Het was een fantastische dag."
Dat is ook aan de cijfers te zien: "Niet veel uitvallers, niet veel pech, niet veel ongelukken. De helft van wat we normaal hebben, dus dan is het een superdag. Ik hoop op nog twee of drie van zulke edities."
Op dit moment zijn er ruim 13.000 mensen binnen. Die zijn in de grote tent opgevangen. "Dat doen we tot een uur of 22.00", zegt Rekker. "Daarna vangen we de mensen op een andere plek op, wat informeler. Dat kan nog tot middernacht."
Stephan Rekker: "Het was super, het was genieten"
21:36

Laatste fietser rijdt voor goed doel

Om 21.10 kwam de laatste fietser van deze editie door in Stavoren. "Vorig jaar kwam ik hier langs in de bezemwagen, maar ik fiets hier voor een goed doel. Dus ook al krijg ik jullie stempel of medaille, ik fiets 'm uit!"
Het goede doel? "Dat is van Ruud ten Wolde. Die was verslaggever bij RTL Boulevard, maar toen hij 29 jaar was, is hij overleden aan kanker. Hij heeft het boek ' Ziek Gelukkig ' geschreven, over dat je ook gelukkig kunt zijn als je ziek bent. Een week voordat het boek uitkwam, is hij overleden. Toen hebben zijn familie en zijn vriend de stichting opgericht. Die zet zich in voor mentale zorg bij kanker."
Laatste fietser
21:24

Een volle kaart

21:17

Kaas in Workum

De laatste fietsers bevinden zich nu tussen Stavoren en Workum, met Hindeloopen nog als tussenpost. Als je eenmaal in Workum bent, dan hoef je nog maar dertien kilometer. De fietsers daar krijgen van de organisatie een blokje kaas.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema