Aantal coronabesmettingen bereikt nieuw hoogtepunt in Fryslân

GGD Fryslân heeft de afgelopen week 93 positieve testen afgenomen. Dat is het hoogst aantal besmettingen sinds 1 juni, vanaf wanneer iedereen getest kon worden. Net als in de rest van het land vallen de positieve uitslagen vooral in de bevolkingsgroep van 16 tot en met 30 jaar. In de afgelopen week zijn er 5541 testen afgenomen in Fryslân.
Oantal coronabesmettingen berikt nij hichtepunt yn Fryslân
De meeste inwoners die positief getest zijn, komen uit de gemeente Leeuwarden (40). Daarna volgen de gemeenten Súdwest-Fryslân (12), Dantumadiel (7) en de Stellingwerven (6). De besmettingen vinden vaak plaats in de leeftijdscategorie 16 tot en met 30 jaar. "Dat zijn vaak studenten en jongeren die te weinig afstand houden", legt Marcel de Jong van GGD Fryslân uit.
De besmettingen vinden plaats in de horeca, op thuisfeestjes en tijdens het sporten. "Uit bron- en contactonderzoek komt naar voren dat het vooral daar plaatsvindt. Bij de sporten gaat het dan niet alleen om het sporten zelf, maar ook langs de lijn, in de kleedkamers en in de kantine", zegt De Jong.
In de gemeenten Dantumadiel en de Stellingwerven hebben de meeste besmettingen plaatsgevonden op thuisfeestjes. In Dantumadeel ging het om een feestje in De Westereen.
GGD Fryslân © GGD Fryslân

Commerciële tests

De cijfers die GGD Fryslân meldt, zijn het aantal positieve testen van de zogenoemde PCR-test. Die test wordt afgenomen met een stokje in de neus en keel. Commerciële bedrijven gebruiken commerciële testen waarvan de uitslagen niet meegenomen worden door de GGD. "We hebben liever geen commerciële testen. Zij maken gebruik van laboratoriumruimtes die wij ook goed kunnen gebruiken".

TNO-test

Onderzoeksinstituut TNO onderzoekt een sneltest voor corona. Wanneer die klaar is, kan de GGD die ook gebruiken. "Die test zullen wij inzetten zodra deze goedgekeurd wordt door het RIVM", zegt De Jong.

Zorgelijk

Volgens Margreet de Graaf van GGD Fryslân is de snelle groei van het aantal besmettingen zorgelijk. "We houden het niet vol zoals het nu gaat. We gaan ook over op risicogestuurd bron- en contactonderzoek. Dus dat betekent dat we daarin minimaliseren, bijvoorbeeld mensen zelfs vragen om hun contacten te informeren. Dat doen we in bijna het hele land. Er zit gewoon een maximum aan wat we aankunnen. Ze roept iedereen dringend op zich aan de coronaregels te houden.
Margreet de Graaf van GGD Fryslân
Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en per gemeente op www.omropfryslan.nl/corona, of in de omropapp. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.