Frijwilligers dûke de Noard- en Waadsee yn om ôffal út de see te fiskjen

Dûkers gean moandei de Noard- en Waadsee op om ôffal fan de boaiem te heljen. Der leit op dit stuit noch sa'n 800.000 kilo rommel yn de see, sûnt de MSC Zoe-ramp. It ôffal sammelet him benammen om wrakken fan skippen hinne, dy't al jierren op 'e boaiem lizze. Dêr sille de dûkers no spesifyk nei op syk.
Frijwilligers dûke de Noard- en Waadsee yn
Ben Stiefelhagen is de ekspedysjelieder fan Duik de Noordzee Schoon. Hy leit út wat der krekt barre sil. "We starten maandag met een boot met 8 mensen, zodat we voldoende afstand kunnen houden van elkaar. We gaan vandaag één duik maken om te kijken wat er ligt. We hebben al een redelijk beeld, want eerder hebben we ook al een aantal duiken gemaakt. Vandaag is de verkenningsduik en dan morgen gaan we van start met een tweede schip. We gaan dan met 18 duikers het water in en dat twaalf dagen lang."

Skipswrakken

De dûkers fokusje harren op skipswrakken, dêr't in soad rommel leit. Stiefelhagen: "Op 10 meter diepte liggen mooie scheepswrakken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hier heeft de natuur vrij spel. Het is echt een kleurenpracht met al die anemonen er tussen. Maar we komen op deze plekken ook ontzettend veel afval tegen. Schoenen, dekbedden, speelgoedauto's met accu's erin, pannen, potten, bumpers van auto's, noem het maar op. We proberen al die rommel weg te halen, voordat het afbreekt en zich nog verder verspreidt in zee. In dat geval hebben we er nog generaties lang last van."
© ANP Foto
Neffens ynventarisaasjes giet it om mar leafst 800.000 kilo oan ôffal. It sil de dûkers net slagje om alles der yn 12 dagen út te heljen. Dochs is Stiefelhagen posityf. "Alles wat er uit gaat, is mooi meegenomen. Met iedere duik die we maken, wordt de Noordzee schoner. En vergis je niet: we halen op sommige duikdagen wel 3.000 kilo rommel uit de zee."

Hobbydûkers

Alle 18 dûkers dy't de kommende dagen it wetter yn gean, binne frijwilligers. Stiefelhagen: "Het zijn hele goeie hobbyduikers, die vaak al jaren bij ons duiken. Je moet een ervaren Noordzeeduiker zijn, voordat je mee kunt. En je moet passie hebben voor de natuur, want je betaalt zelf een behoorlijk bedrag om mee te doen. Soms moeten we nog betalen ook voor het afval dat we uit de Noordzee halen. Dat voelt scheef. Het zou een heel goede zaak zijn, wanneer we dat kunnen veranderen."
Dûker Ben Stiefelhagen