Brân yn flechtlingekamp Moria op Lesbos; "Mensen zijn wanhopig"

It flechtlingekamp Moria op it Grykske eilân Lesbos is yn de nacht fan tiisdei op woansdei foar in grut part ôfbaarnd. Tûzenen bewenners binne flechte nei oare parten fan it eilân. Sigrid van der Zee út Snits wennet al jierren op Lesbos. "Mensen zijn wanhopig."
© ANP
"De vluchtelingen zijn op zoek gegaan naar een veilige plek, een deel is de bergen in en een deel is naar de hoofdstad. Daar staan pelotons van de ME, die zijn ingevlogen van het vasteland", seit Sigrid van der Zee. "In de bergen hebben ze geen eten en drinken. Het wordt een probleem om de mensen weer bij elkaar te krijgen, er is geen plek op het eiland."
Yn it kamp, dat yn 2013 iepene is, wienen ek minsken besmet mei corona. "Een deel wilde in quarantaine, een ander deel niet. Zo is de vlam in de plan geslagen, letterlijk. Want er is sprake van brandstichting. Het was de bedoeling om een hek om Moria heen te bouwen, dat zou van het kamp de grootste gevangenis van Europa maken."
It is net dúdlik oft en hoefolle deaden der binne. "Er wonen officieel 3.000 mensen in het kamp, maar 10.000 mensen wonen eromheen, deels zijn die niet geregistreerd."
Van der Zee hat gjin idee hoe't it no fierder moat. "Het is een onhoudbare situatie. Dit probleem speelt al jaren, het is om moedeloos van te worden. Met Europa moet dit humaan worden opgelost."