Fryske boargemasters oer corona-oanpak: "In alle gemeenten hetzelfde"

De Fryske gemeenten trede tenei op deselde manier op as coronamaatregels oertrêden wurde. Dat ha de boargemasters tongersdei mei-inoar ôfpraat. Se kamen op It Hearrenfean by elkoar om te praten oer in mear regionale oanpak fan de coronakrisis, no't it oantal besmettingen wer oprint.
Buma oer oanpak coronafirus
"We willen zoveel mogelijk in alle gemeenten hetzelfde doen. We hebben gezien dat we een aantal horecagelegenheden hebben moeten sluiten en dat gaat nog weleens op verschillende manieren", seit Sybrand Buma, boargemaster fan Ljouwert en foarsitter fan de Veiligheidsregio Fryslân. "Maar we willen echt laten zien dat wie in de horeca de regels niet naleeft, wie het aan zijn laars lapt, die krijgt ook de gemeente of de Veiligheidsregio tegenover zich en dat kan sluiting betekenen."
Njonken in stranger tafersjoch op de hoareka dogge de boargemasters ek in driuwend berop op de Friezen, om de eigen ferantwurdlikheid te nimmen en de lanlike coronamaatregels nei te libjen. Buma: "Weet dat het virus onder ons is, weet dat je het alleen maar zelf tegen kan houden. We zullen het zelf moeten verslaan en, echt, hou je aan de regels anders krijgen we het niet weg."
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Krityk op gruttere regionale rol
Oan it begjin fan de coronakrisis wie der foaral nasjonaal belied, mar de fokus komt hieltyd mear te lizzen op regionaal belied. Dat betsjut dat de ferskate feilichheidsregio's een folle gruttere taak hjiryn krije, ek foar in langere perioade.
Advokaat Bart Canoy fynt dat in soarchlike saak. "Er moet echt heel gedegen gekeken gaan worden, hoe we met regels kunnen komen die duidelijk zijn, die eenduidig zijn en waarvan je kunt weten waarom we erachter staan. En om dit nou aan de veiligheidsregio's over te laten, vind ik zorgelijk."
Advokaat Bart Canoy