Previnsjesintrum warskôget foar burn-outpandemy: "Coronacrisis is katalysator"

18 aug 2020 - 21:56

It Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out is benaud dat de coronakrisis de kâns op burn-outs sa bot tanimme lit dat hiele bedriuwstûken dertroch stil falle kinne. Utfal driget foar goed fjouwer miljoen wurkjende Nederlanners en benammen ûnder soarchpersoniel leit it op de loer, docht bliken út ûndersyk. "De cijfers zijn wel schrikken geblazen. De verwachting was al heel lang dat het alleen maar een groter probleem wordt", seit Aad van der Windt.

Frou mei burn-outklachten - Foto: Shutterstock.com

"De crisis is een katalysator. Je merkt dat steeds meer mensen stressklachten krijgen, en dit is een situatie waarin veel stress ontstaat", leit Van der Windt út. Hy tinkt dêrom dat der neist de coronapandemy noch in pandemy oankomt: de burn-outpandemy. "Ik denk dat die er sowieso aan komt."

Burn-outklachten

Mar hoe witte je no oft je in burn-out hawwe? "Er is een verschil tussen burn-outklachten en burn-out zijn. Je kan wel klachten hebben, maar wil niet zeggen dat je al ziek bent. Je bent dan misschien al wel op weg om ziek te worden. Je krijgt een vermoeidheid die je eigenlijk niet goed kan plaatsen. Het is niet een gevolg van een fysieke inspanning. Je komt thuis van je werk en je bent dan eigenlijk te moe om nog wat te doen", seit Van der Windt.

"Er zijn meerdere signalen, maar wat je heel vaak merkt is dat mensen naar bed gaan om uit te rusten. Maar heel vaak is de slaap ook gestoord. Dus je wordt niet lekker wakker. Je bent moe en terwijl je dacht ik heb al lekker geslapen", seit Van der Windt.

Foarkomme

"Als je ontdekt aan je zelf ik krijg klachten: dan kun je denken ik ben een grote jongen of meid en ik zet even door. Maar dat moet je juist niet doen. De mensen die heel gemotiveerd zijn op werk, daarvan denken mensen die kunnen alles aan. Maar die willen zo goed werk leveren, die vergeten te herstellen", seit de burn-outcoach. "Grenzen stellen is heel belangrijk."

Aad van der Windt oer burn-outpandemy

Trefwurden: 
burn-out coronafirus
(Advertinsje)
(Advertinsje)