Noed by medysk lab Izore oer tal tests: "Mensen komen moe terug van vakantie"

13 aug 2020 - 18:20

By medysk laboratoarium Izore yn Ljouwert, dat ûnder oare testmeunsters fan it coronafirus beoardielet, meitsje se har in soad soargen oer it neijier. "Er wordt echt heel veel van ons gevraagd", seit artsdokter-mikrobiolooch Anne-Marie van Elsacker. "Ook bij ons komen mensen erg moe terug van vakantie."

Arts-mikrobiolooch Anne-Marie van Elsacker - Foto: Izore

En dan komt it grypseizoen der ek nochris oan. "We zijn een laboratorium voor van alles, dus ook voor bloedonderzoeken voor mensen in het ziekenhuis bijvoorbeeld", seit Van Elsacker. "We kunnen niet die zorg zomaar uit handen laten vallen. Het begint meer en meer te knijpen."

Hiel soad ekstra wurk

Want it tal tests dat dien wurdt, rint hurd op. Hast eksponinsjeel, seit Van Elsacker. Dat soarget foar in soad ekstra wurk by Izore: "De monsters worden afgenomen bij de GGD, dat is al een hele logistieke operatie, maar daarachter komt het werk in de laboratoria. We moeten alles testen, zorgen dat iedereen uitslagen krijgt, het in computers komt, met datakoppelingen en steeds veranderende richtlijnen en steeds wisselende monsteraantallen."

By Izore ha se dus in soad ferlet fan mear minsken, mar dat is samar net klear. "Het is gespecialiseerd werk. Net als op de intensive care: je hebt die mensen niet zomaar. Er zit zeker een vraag, maar we kunnen het niet zomaar oplossen."

Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, houd je aan de gedragsregels.

Anne-Marie van Elsacker

En dus hopet Van Elsacker hiel bot dat minsken har oan de regels hâlde, sadat it tal klachten en tests wer omleech giet. "Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, houd je aan de gedragsregels en zorg dat er minder risico op corona wordt gelopen. We hebben er best begrip voor als mensen een keer een feestje willen, maar we maken ons er ook zorgen over."

(Advertinsje)
(Advertinsje)