Guon leararen net gerêst op start nije skoaljier: "Is het wel veilig?"

Noch in lytse wike, dan geane de skoallen yn Noard-Nederlân wer iepen. En leararen binne der net gerêst op. "Er zijn leden die contact opnemen", seit Marja de Bree fan ûnderwiisfakbûn AOb. "Is de school goed geventileerd? Hoe zit het met de anderhalve meter?"
Bogerman College © ORF
Learlingen yn it fuortset ûnderwiis hoege har net mear te hâlden oan de oardel meter yn it klaslokaal. "Dat, en de berichtgeving over aerosolen, ventilatie en de vele nieuwe besmettingen. Het baart allemaal zorgen. Veel leraren vragen zich af: is het wel veilig?" Saakkundigen ha sein dat goede fentilaasje fan grut belang is om it coronafirus tsjin te hâlden.
Der is noch in soad ûnwis. "Veel scholen hebben geen goed ventilatiesysteem en zullen het moeten doen met ramen en deuren. Het ingewikkelde is dat er zoveel verhalen rondgaan van deskundigen. De een zegt A, de ander zegt B. We hebben afgesproken dat de RIVM-maatregelen richtinggevend zijn."

Miskien dochs sjen nei mûlkapkes

Dat jildt ek foar wat it RIVM seit oer mûlkapkes. "Het RIVM zegt dat die niet nodig zijn. We hebben wel tegen onze leden gezegd dat ze bij twijfel in gesprek moeten gaan met de Medezeggenschapsraad. En je ziet dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam mondkapjes verplichten in drukke gebieden. Misschien is dat ook voor de scholen raadzaam."
Dy ûnwissichheid en bytiden ûndúdlikheid helpt net mei. "Dat zag je in maart wel", seit De Bree. "Eerst was heel lang het verhaal dat het niet nodig was om de scholen te sluiten, maar uiteindelijk gingen ze toch dicht."
Onderwijs is meer dan leerlingen van achter een scherm informatie geven.
Marja de Bree fan ûnderwiisfakbûn AOb
Ien ding is wis, as it feilich kin, steane de measte leararen it leafst foar de klasse. "Dat is beter dan digitaal onderwijs geven. Onderwijs is meer dan leerlingen van achter een scherm informatie geven. We hebben ook een brief aan de Tweede Kamer geschreven om aandacht te vragen voor het ventileren op scholen en de anderhalve meter. We hopen dat de politiek de urgentie van deze situatie serieus neemt."
Marja de Bree fan it ûnderwiisbûn AOB