Ek de gemeente Ljouwert wol selsbewenningsplicht ynfiere

10 aug 2020 - 17:11

De gemeente Ljouwert soe de selsbewenningsplicht, dy't yn hieltyd mear gemeenten ynfierd wurdt, ek graach ynfiere. Dat seit wethâlder Hein de Haan. De selsbewenningsplicht betsjut dat de eigener fan in wenning der ek sels yn wenje moat. It ferhieren fan it hûs is dan net mear tastien.

Foto: ANP

Mei de selsbewenningsplicht moat foarkaam wurde dat belizzers nijbouwenten opkeapje en ferhiere, en sa de priis opdriuwe. "Dat speelt in Leeuwarden ook. Je ziet in het land dat ze vooral nadenken over woonplicht bij nieuwbouwwoningen. Daar speelt het bij ons minder, maar we zien het wel gebeuren in de oude stadswijken, Oud-Oost en de Vlietzone. Waar steeds meer woningen worden opgekocht door particuliere verhuurders, die dat uitponden om zoveel mogelijk kamers te verhuren", seit De Haan.

Twa redenen

De wethâlder neamt twa redenen om de selsbewenningsplicht yn te fieren. "Een is dat het huizen wegkaapt voor starters die graag een woning willen bemachtigen. Dus het is een dunne markt voor goedkopere woningen en die worden daardoor steeds moeilijker en duurder. Daarnaast zie je dat er andere mensen in gaan wonen als je het verhuurt, dan als je het verkoopt. Dat betekent ook wat voor de leefbaarheid van de buurt. Om die beide redenen willen we het aanpakken", seit De Haan.

Wetswiziging

Der is lykwols wol in wetswiziging nedich om ek foar besteande wenten in selsbewenningsplicht yn te fieren. Daar wordt op dit moment naar gekeken door de minister. Daar kijken we met veel belangstelling naar. Ik hoop dat dat een instrument is dat wij als gemeente kunnen inzetten over een tijdje", sa seit De Haan.

Wethâlder Hein de Haan oer de selsbewenningsplicht

(Advertinsje)
(Advertinsje)