Troperoaster yn kas: "Hitte is niet goed voor mensen en planten, die raken in de stress"

10 aug 2020 - 12:39

It is waarm: de hiele wike ha we noch te krijen mei temperatueren om de 30 graden hinne. Yn guon sektoaren makket dat it wurk ekstra swier, lykas yn in grientekas. Yn de paprikakassen fan Jaap Vink by Bitgum is dizze wike in troperoaster ynsteld.

Hitte

"Het is 30 graden op dit moment in de kas, dus de temperatuur binnen en buiten is bijna gelijk", fertelt Jaap Vink. "De planten zijn zelf eigenlijk een grote airco, ze verdampen en daardoor is de kastemperatuur niet veel hoger dan buiten, maar het is wel heel warm in de kas."

Dêrom wurket de paprikakweker neffens in troperoaster fan 6 oere oant 12.30 oere. "Het is een uitdaging om het werk af te krijgen, want de planten houden geen siësta en groeien gewoon door. En we moeten meer mensen inplannen. We werken nu ook op zaterdag om de uren te compenseren."

Hy hat de ruten yn de kas iepen. "En je moet ze goed water geven, net als dat de werknemers extra drinken. Zo tot het middaguur gaat dat goed, al wordt dat laatste uur wel zwaar. De mensen beginnen een uur eerder, maar gaan niet altijd ook een uur eerder naar bed, dus het is wel vermoeiender."

Vink soe bliid wêze mei wat normalere temperatueren. "De hitte is niet goed voor de mensen en ook niet voor de planten, die raken in de stress."

Argyffoto - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

Jaap Vink

(Advertinsje)
(Advertinsje)