GGD: mooglik yn Dokkum mear as 14 minsken besmet, bûten freonegroep

It tal persoanen dat troch ien persoan mei it coronafirus besmet is yn Dokkum kin noch oprinne, jout de GGD oan. Der binne no 14 minsken troch ien persoan besmet. De besmetting yn Dokkum begûn troch in feestje dêr't ien persoan wie dy't it firus by him hie. Opfallend is dat de measte besmettingen op in terras - dus bûtendoar - wiene.
Paul Tan, ynfeksjedokter by de GGD: "We weten in ieder geval dat het om jongeren gaat die elkaar kennen of half kennen en vriendengroepen van elkaar zijn. Zij hebben elkaar op deze manier ontmoet op een feestje dan wel op een terrasje in de buitenlucht. Ik ben bang dat we nog niet helemaal klaar zijn. Deze groep houden we in beeld. Doordat er toch aandacht voor Dokkum is gekomen in de media, merken we dat meer mensen zich testen. En daar kunnen ook weer positief geteste personen uitkomen, die niet direct gelinkt zijn aan deze groep, maar die mogelijk zijlings toch in contact zijn geweest."

Bûtendoar

Tan jout oan dat it opmerklike is dat de besmettingen op it terras wiene. "Wat ons opviel was dat in de buitenlucht besmetting is opgetreden. Als we met ze gesproken hebben blijkt dat ze toch langer binnen de 1,5 meter dicht bij elkaar hebben gezeten op het terras. Sommige deskundigen zeggen dat het risico in de buitenlucht minder is en dat de afstand daar wat minder zou kunnen. We merken dat de jongeren al moeite hebben om de 1,5 meter vast te houden, en we zien dat ondanks de buitenlucht, met ventilatie en zon, je elkaar toch kunt besmetten."
Paul Tan, ynfeksjedokter by de GGD
Argyffoto fan it winkelsintrum fan Dokkum © Omrop Fryslân, Aise van Beets