Zuidertoren op Skiermûntseach is opknapt en foar it earst iepen

30 jul 2020 - 18:52

De Zuidertoren op Skiermûntseach is dizze dagen foar it earst iepen foar besikers. Der binne twa tuorren op it eilân: in reade en in wite toer. De Zuidertoren is de wite toer. Dizze waard twa jier lyn troch Stichting Behoud Zuidertoren oankocht en hielendal opkreaze. No kinne minsken de toer fan binnen besjen.

De Zuidertoren op Skiermûntseach - Foto: Shutterstock.com (erichon)

"We zijn verheugd dat de toren eindelijk open kan. Ik hoop dat het aantal bezoekers weer toeneemt. We zijn nog maar een maandje open en we hebben een beperkt museumpje in de toren gemaakt. Het toerisme moet nog wat aantrekken, maar we zijn blij dat we weer open kunnen," seit foarsitter Etty van der Veer fan Stichting Behoud Zuidertoren. "Het museum is nog beperkt, maar we kunnen nog meer leuke dingen doen op het terrein."

Dat der minsken yn de toer kinne, is eins wol bysûnder. "De toren is eigenlijk nooit voor publiek toegankelijk geweest. eerst was het een lichttoren en later een watertoren. Voordat we het kochten was ik er zelf ook nooit in geweest. Zoals zoveel eilanders. Het doel was om de groen uitgeslagen toren weer mooi wit te maken. De begane grond en de eerste verdieping zijn nu toegankelijk gemaakt. In maquettes hebben we uitgelegd wat de historie van de toren is. Op de derde verdieping zit nog een waterbak, het is nog de vraag of die blijft of niet."

(Advertinsje)
(Advertinsje)