Den Oudsten: "We hebben de boeren heel lang de mogelijkheid gegeven met een goed plan te komen"

Utrecht en De Bilt binne woansdei ferbean gebiet foar boeren dy't mei harren trekkers demonstrearje woene by it RIVM. De feilichheidsregio Utrecht hat dat tiisdeitemiddei besletten. Neffens de feilichheidsregio koe Farmers Defence Force net oanjaan hoefolle trekkers op de demonstraasje ôfkomme soene. "We hebben ze heel lang de mogelijkheid gegeven met een goed plan te komen", seit foarsitter Peter den Oudsten fan de Veiligheidsregio Utrecht.
Peter den Oudsten © ANP
Farmers Defence Force ferwyt de feilicheidsregio dat it beslút om trekkers te ferbieden fierstente let naam is. "We ha in wike lyn al it kontakt opnaam mei de feilichheidsregio en om dan no wylst alles al pland en organisearre is en alle kosten al makke binne om dan noch te kommen mei sa'n beslút. Dat fyn ik ûnbehoarlik bestjoer", seit wurdfierster Sieta van Keimpema fan FDF.
Wurdfierster Sieta van Keimpema oer it beslút
Den Oudsten sjocht dat oars. "Ik snap dat argument wel, maar het klopt niet. We hebben het laat besloten, maar dat kwam omdat we hen heel lang de gelegenheid hebben gegeven om met een goed plan te komen. We hebben elke dag overleg en contact gehad en gezegd nu moeten jullie echt met wat komen", sa seit Den Oudsten.
"We hebben in de contacten die we met hen hadden geconcludeerd dat ze onvoldoende zekerheid aan ons gaven om dit op een goede manier te regelen", sa seit de waarnimmend boargemaster fan Utrecht. "We hebben hen lang de gelegenheid gegeven, dat maakt dus dat wij wat later zijn. Maar ze wisten dat we dit heel belangrijk vonden."

Hanthavening

Der meie fan de feilichheidsregio mar 2.000 minsken nei de demonstraasje komme. Farmers Defence Force ropt harren oanhangers lykwols noch hieltyd fia sosjale media op om woansdei te kommen. "Dat is dus ook ons probleem. De organisatie weet dat er maar 2.000 man op kunnen. Ze zeggen tegen ons dat ze daar best aan willen meewerken. Maar als zij ondertussen hun mensen blijven oproepen, dan weten we dus ook dat ergens de wal het schip keert. Daar moeten we rekening mee houden. Tegelijkertijd ga ik er nog steeds vanuit dat we met de organisatie tot een goed vergelijk komen. Is dat niet zo, dan zal er gehandhaafd moeten worden", sa seit Den Oudsten.
Peter den Oudsten, foarsitter fan de Veiligheidsregio Utrecht