Veiligheidsregio hat ôfspraken makke mei protestboeren: net oer de sneldyk

21 jul 2020 - 12:42

Veiligheidsregio Fryslân hat ôfspraken mei boeren makke oer it protest dat woansdei op de planning stiet by it RIVM yn Bilthoven. "We hebben goed contact met vertegenwoordigers in onze provincie. Daarmee hebben we ook afgesproken: op de snelweg, no way. Dat is niet wat we doen. De veiligheid en de volksgezondheid staan voorop voor ons. Ik ga er vanuit dat de boeren zich aan de afspraken houden," seit Jan Rijpstra as plakferfangend foarsitter fan Veiligheidsregio Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De boeren meie net oer de sneldyk ride dus. "Demonstreren is een recht, dat willen de boeren in Bilthoven doen. Dus ook een andere Veiligheidsregio. Men mag niet over de snelweg naar Bilthoven rijden. Dat is de afspreek die we met hen hebben gemaakt. Wij respecteren hun mening, zij doen dat bij ons ook."

Ofspraken

Ek yn de oare Veiligheidsregio's meie boeren net oer de grutte dyk. "Het is niet zo dat wat bij de een niet mag, bij de ander wel kan. Bovendien is het gewoon verboden om met een tractor op de snelweg te rijden. Veiligheid staat voorop. Ik ben een man van afspraak is afspraak. Maar niet eenzijdig, je doet dat met elkaar. Ik ga er vanuit dat je afspraken naleeft."

Draaiboek

Rijpstra hopet net dat boeren it wol dwaan sille. "Ik zou het onverstandig vinden, want ik verwacht dat de politie in zal grijpen. Het is ook een overtreding van de wegenverkeerswet." Hy seit dat der in soad tariedingen dien binne. "Er is een draaiboek, het wordt gemonitord. De boeren hebben afgesproken waar ze vertrekken en welke route ze gaan rijden. Als iedereen zich daaraan houdt, dan kan er een goede demonstratie gehouden worden."

Ferslachjouwer Onno Falkena en Jan Rijpstra fan Veiligheidsregio Fryslân

(advertinsje)
(advertinsje)