Stint mei noch hieltyd de dyk net op: Friesland Lease begrypt it net mear

De fernijde Stint mei noch net de dyk op, nettsjinsteande eardere berjochten. Ek yn Fryslân wurdt der troch in soad bernedeiferbliuwen gebrûk makke fan de weintsjes. Nei in ûngelok yn septimber 2018 yn Oss, binne de Stints fuortendaalks fan de dyk helle. Friesland Lease hat in soad Stints ombouwe litten, mar tongersdei waard bekend dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid mear tiid nedich hat om te beoardielen oft de Stint feilich genôch is.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
"Het is teleurstellend, zo'n bericht," seit Jan Baljeu as direkteur fan Friesland Lease. "We hadden gehoopt dat 'ie snel zou kunnen rijden. Het duurt al zo lang, er is al een heel traject doorlopen met eisen waaraan de Stint moet voldoen. Tussentijds nog extra eisen. We hebben van de fabrikant begrepen dat ze klaar staan om de weg op te kunnen, dan krijg je zo'n bericht."

Eltse dei telefoantsjes

Baljeu begrypt de situaasje op dit stuit net mear. "Er is een beleidskader gesteld en de Stint voldoet nu aan de beleidsregels. We snappen het proces nu niet goed meer. We lopen schade op en het is heel erg voor de kinderbranche. Wij krijgen dagelijks telefoontjes van organisaties die weer willen rijden om de kosten te drukken. Ook daar zijn meer mensen werkloos en lopen veel zaken slecht door het coronavirus. Alles moet nu weer met auto's en busjes gebeuren. Uiteindelijk vertrouwen we er maar op dat ze weer gaan rijden volgens de regels. Het is voor ons erg vervelend, maar de grootste pijn zit bij de kinderdagverblijven zelf." Neffens Baljeu is der noch net in goed alternatyf foar de Stint.
Jan Baljeu, direkteur fan Friesland Lease