Concert Noord Nederlands Orkest live bij Omrop Fryslân

03 jul 2020 - 10:25

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft aanstaande vrijdag na lang wachten weer een concert. Het laatste NNO-concert vond plaats op 11 maart, vlak voor het land in de intelligente lockdown kwam. Het NNO speelt een selectie uit klassieke topstukken, gedirigeerd door vaste gastdirigent Antony Hermus. Het concert in SPOT/De Oosterpoort in Groningen is live te volgen bij Omrop Fryslân via Omropfryslan.nl en de Omrop-app.

Foto: Mariska de Groot

"Juist toen een concertbezoek ineens niet meer vanzelfsprekend was hebben veel mensen ervaren hoe groot onze muziekbehoefte eigenlijk is", vertelt Jacob Frölich, Communicatie- en Marketingspecialist van het NNO. "Meteen na de lockdown kwamen de alternatieven los: balkonserenades, raamtheater en veel internet-concerten. Maar er gaat natuurlijk niets boven een écht live concert."

Wat kan het publiek op 3 juli verwachten?

Artistiek Leider Marcel Mandos van het NNO: "Het is een afsluiter van het seizoen, een gek seizoen, en een preview voor het nieuwe seizoen. Dit seizoen willen we graag positief afsluiten." Eerst klinkt het begindeel uit Dvoráks Nieuwe Wereld-symfonie een stuk waarin hij zijn indrukken van Amerika weergaf, maar dat qua titel ook bij de huidige situatie past. "Wij zijn ook op weg naar een nieuwe wereld, vandaar dat deze symfonie gekozen is. Dit inspireerde ook de video 'The way to the New World', die het NNO recentelijk in première bracht." Van Robert Schumann klinkt het spiritueel geladen deel uit diens Derde symfonie. "Stukken van Mozart en Johann Strauss brengen een vrolijke noot en we eindigen met de Finale uit Beethovens Zevende symfonie, want 2020 is nog altijd Beethoven-jaar."

Hoe ziet het er op het podium uit?

Frölich: "Het concert voldoet aan de geldende RIVM-eisen met een veilige orkestbezetting en een beperkt aantal bezoekers. Er kunnen maximaal 220 gasten in de zaal waar normaal zo'n 1200 mensen in zitten." Er wordt gespeeld met een symfonische bezetting. Marcel Mandos: "Voor het meeste werk dat we spelen zijn er 80 musici nodig, nu spelen we met 53. De orkestleden moeten minimaal 1,5 meter uit elkaar zitten en blazers zelfs 2 meter."

Hoe hebben jullie je voorbereid?

Mandos: "De repetities zijn nu 3 weken bezig. We hebben in groepen gerepeteerd en collectief, maar wel allemaal op 1,5 meter uit elkaar. Het is moeilijker om zo te repeteren. De afstand is groter, je hoort en ziet elkaar minder goed, dus samenspel is ook moeilijker. Je moet nog meer opletten en het kleur maken is nu nog moeilijker. Maar het gaat goed en het is al lekker strak. We moeten het orkest weer opnieuw uitvinden."

Zijn de musici ook zenuwachtig voor dit eerste concert?

Frölich: "Nee, ze zijn zó blij dat ze weer mogen spelen, eindelijk! Thuiszitten is voor een musicus niet leuk."

Wat betekent dit concert voor de toekomst van het NNO?

Frölich: "Het NNO heeft een hele andere programmering moeten maken, we moeten anders naar de toekomst kijken. Je gaat kijken naar wat haalbaar is en nog altijd de kwaliteit kan waarborgen die je normaal ook geeft. De verruiming van maatregelen geeft de culturele sector lucht en mogelijkheden om verder te kijken." Mandos: "Het NNO staat voor een wedergeboorte en hopelijk kunnen we over een jaar weer in volle bezetting spelen, tot die tijd zitten we volop in de revolutie."

Het concert van het NNO is vrijdag 3 juli, vanaf 20.15 uur live te volgen via Omropfryslan.nl en de Omrop-app en later ook terug te kijken op de website. Het concert wordt in samenwerking met RTV Drenthe en RTV Noord gestreamd en is ook op de online kanalen van die omroepen te volgen.

Trefwoorden: 
NNO Noord Nederlands Orkest
(Advertentie)
(Advertentie)