Frachtskip fan 135 meter fart snein fan De Lemmer nei Koatstertille

27 jun 2020 - 13:48

It is it grutste frachtskip oant no ta op it Fryske binnenwetter: de MSC Carinalexander fan 135 meter lang. Sneintemiddei fart it skip fan De Lemmer nei Koatstertille. Gewoanwei is de maksimaal tastiene lingte sa'n 110 meter. De skipper moast dêrom in spesjale ûntheffing oanfreegje foar de tocht.

Foto: Eleveld Transport

Skipper Michael Eleveld jout oan dat it skip grint ferfiert. "Op dit moment varen we over het Amsterdam-Rijnkanaal, vannacht in Lelystad en morgen zullen we rond 10.00-11.00 uur de sluis passeren bij Lemmer en dan gaan we naar Kootstertille. Donderdag hebben we op de Boven-Rijn in Duitsland grind geladen. Dat is split voor de Nederlandse betoncentrales. Zo zit er ook een klant in Kootstertille, hij heeft nu de eer dat er voor het eerst een schip komt van deze lengte met 2.750 ton."

Nei Koatstertille

It wie noch wol in hiele toer om it foarinoar te krijen. "Tot voor kort werd het altijd gedaan met schepen tot 110 meter. Alleen wij hebben een vergunning aangevraagd en uiteindelijk hebben Rijkwaterstaat en de provincie besloten dat het met bepaalde voorwaarden mag. Dat zijn twee hoofdmotoren, sputpalen in het schip zodat we zelf kunnen afmeren en een conventionele kop. Dat zijn de eisen voor de vergunning, waar wij aan voldoen. We konden ook gelijk laden voor Kootstertille. Dat is erg leuk en toevallig."

'Fan dizze tiid'

Der binne ek partijen dy't der net bliid mei binne, jout Eleveld. "Maar wij denken dat het een mooie kans is voor de gemeente en voor ons. Ons vaargebied wordt aanzienlijk groter, we mogen ook naar Delfzijl. Partijen met kleinere schepen zijn er niet blij mee, want zij zien het natuurlijk als concurrentie. Dat kan ik begrijpen, maar heel vroeger voeren we nog met een klipperaak. Dat is niet meer van deze tijd, iedereen gaat met de tijd mee en ook wij als binnenvaart. Daarom zijn we er ook wel trots op. We verwachten ook niet dat er problemen ontstaan, anders zouden we het ook niet doen."

Hy tinkt ek net dat der problemen komme mei de plezierfeart. "We hebben overal camera's en we letten goed op. De pleziervaart hoort zelf natuurlijk ook op te letten, maar we blijven alert."

Skipper fan de Carinalexander, Michael Eleveld

(Advertinsje)
(Advertinsje)