Keamerlid Van Dijk (PvdA): natuerbelangen moatte boppe belangen kontenerskippen stean

It is no dúdlik dat minister Van Nieuwenhuizen de natuerbelangen fan it Waad boppe de ekonomyske belangen fan de kontenerskippen stelle moat. Dat seit Keamerlid Gijs van Dijk (PvdA), no't de ûndersyksrapporten nei de kontenerramp mei de MSC Zoe iepenbier binne.
De MSC Zoe yn Bremerhaven © ANP
"Ik ben blij dat de Onderzoeksraad zegt dat de politiek nu in moet grijpen", seit Van Dijk. "Want sinds de ramp met de MSC Zoe zien we dat de belangen van de economie en de grote containerbedrijven zwaarder wegen dan het belang van onze Wadden en het behoud daarvan. De Onderzoeksraad zegt nu dat dat niet meer kan."
Van Dijk is wiis mei de konklúzjes fan de Onderzoeksraad en seit dat de minister dêr ek nei hannelje moat. "De minister dacht tot nu toe steeds: ik moet een afweging maken tussen economisch belang en het natuurbelang. Maar de Onderzoeksraad zegt nu heel duidelijk tegen de minister: u moet het natuurbelang boven het economisch belang zetten. En ik hoop dat ze daar navolging aan geeft."

Ek ynternasjonaal ôfspraken meitsje

Probleem is wol dat Nederlân net alles sels beslute kin. Dat sei Van Nieuwenhuizen, en Van Dijk is dat mei har iens. "De zee is van ons allemaal. Als er een schip vanuit Denemarken of Duitsland komt, dan kunnen wij niet bepalen dat zo'n schip niet langs de Wadden mag varen. Dus we moeten niet alleen zelf strenger zijn richting de containerschepen, maar ook afspraken maken met onze buurlanden. Want als zij wel schepen toelaten op zee onder slechte omstandigheden, dan blijft de kans op zo'n ramp bestaan."
Gijs van Dijk