Flylanner jutter fynt noch alle dagen rommel fan MSC Zoe

Strânjutter Aant van der Veen fan Flylân is bliid dat grutte kontenerskippen tenei net mear flak by it eilân del farre, en yn stee dêrfan de noardlike rûte boppe de Waadeilannen nimme. Noch alle dagen komt er guod fan de MSC Zoe tsjin dat oanspielt.
© De Vries Media
"Als de kleine schepen maar wel de zuidelijke route blijven nemen, want het is wel leuk als er af en toe nog wat te jutten valt", seit Van der Veen, dy't syn moaiste fynsten sammele hat yn in rêdingshûske op de Vliehors, in enoarme sânflakte oan de westkant fan it eilân. "Die zuidelijke vaarroute is te ondiep voor grote schepen en daarmee gevaarlijk. Bij storm zijn de golven veel steiler dan in diep water."
De Onderzoeksraad seit tongersdei dat grutte kontenerskippen net mear oer de súdlike rûte meie, want dat bringt grutte risiko's mei him mei.
Ik weet zeker dat de komende jaren nog last hebben van het verpakkingsmateriaal.
Jutter Aant van der Veen
De ramp begjin 2019 mei de MSC Zoe hakte der flink yn op Flylân. "De spullen die aanspoelen zijn niet het ergste. Negen van de tien ladingen zijn goed op te ruimen. Het verpakkingsmateriaal, en dan met name het vele plastic waarmee alles is ingepakt, is veel kwalijker. Dat krijg je gewoon niet opgeruimd. Ik weet zeker dat we de daar de komende jaren nog last van hebben. Je hebt van die kleine balletjes die niet afbreekbaar zijn en die zweven nog steeds in de zee. Het is de ramp die je niet ziet."
Van der Veen seach hiel wat delkommen op it eilân. "De grootste aangespoelde lading was denk ik een opengebroken container vol stoeltjes. Het strand lag ermee bezaaid. We konden daar niet veel mee, maar een lading van 1200 kinderjasjes zijn aan het goede doel gegeven, onder meer het Leger des Heils. En er is ook een container aangespoeld waarin plaids lagen. Die dekentjes waren nog in prima staat en hebben ook een bestemming gevonden in met name dierenasiels. Dus de ramp heeft in die zin ook nog wat positiefs opgeleverd."

Moaie dingen meitsje

En noch alle dagen sjocht de jutter guod oanspielen. "Het is nu nog voornamelijk verpakkingsmateriaal. We houden zo nu en dan een milieudag en dan trekken we een stuk strand schoon. Van het plastic maken we via een eigen recyclemachine sleutelhangers. Zo maken we van die zooi toch nog mooie dingen."