Soad filmkes makke by stekynsidint Ljouwert; mei dat wol?

20 jun 2020 - 10:37

It is in bekend fenomeen hjoed-de-dei: der bart wat op strjitte en omstanners filmje it mei harren mobyl. Sa ek by it stekynsidint freed by it stasjon yn Ljouwert, dêr't in 64-jierrige Ljouwerter mei in mes oanfallen waard troch in 38-jarige man út Rotterdam. Tsientallen omstanners wiene der tsjûge fan en yntusken sirkulearje der allegear filmkes fan op sosjale media. Mar mei dit wol? En wat binne de gefolgen? Advokaat Bart Canoy leit it út.

Foto: Kappers Media

Meie soksoarte filmkes makke wurde?

"Het mag wel, het is een openbare ruimte. Daarvoor geldt dat er in principe gefilmd mag worden. Je moet wel even opletten dat er ook een schending van het portretrecht kan zijn, want je voelt ook wel aan dat iemand op straat rondloopt en met een camera recht in je gezicht filmt. Maar het is niet verboden te filmen in openbare ruimtes."

Is dat wettich bewiis?

"Het is wettig bewijs. Laten we eens zeggen dat er niet gefilmd mag worden, bijvoorbeeld in een besloten ruimte. Stel je doet dat wel, daar staat een strafbaar feit op. Dat is ook wettig bewijs. Zelfs als het filmpje eigenlijk niet gemaakt mag worden, mag het gebruikt worden in de rechtszaal."

Is it in foardiel of in neidiel dat der safolle filmkes makke wurde?

"Dat is een nadeel als je kijkt naar de privacy. Op dat filmpje staan ook andere mensen die er niks mee te maken hebben. Die kunnen nu herkend worden en dan kan het in strijd met de privacy zijn. Het kan ook voordelen hebben, ik weet dat het in Rusland gewoner is dat er een camera op het dashboard staat, omdat ze daarmee verkeersongelukken goed kunnen zien."

Advokaat Bart Canoy - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Hoe sit it mei de privacy?

"Dat is lastig, moet iedereen nou weten wie ook op dat station waren? Maar je ziet ook een tendens bij de politie, dat als de politie met een taak bezig is meteen gefilmd wordt, weer op die snufferd, 'Ik mag dit doen.' Het mag allemaal wel, maar de agent is hier in functie en daarna ook gewoon weer een burger."

Jout in filmke altyd it goeie byld?

"De filmpjes die we nu gezien hebben starten misschien wel te laat, geven helemaal geen beeld wat de aanleiding is, en geeft ons het beeld dat we precies weten wat er gebeurd is. En dat is misschien niet zo. En dat zie je ook weer bij vage filmbeelden. Ook dit is natuurlijk niet een prachtige speelfilm. Met vage beelden kan het zelfs tegen je werken."

Bart Canoy

(Advertinsje)
(Advertinsje)