Wittenskipper Linda Steg wint Stevinpremie fan 2,5 miljoen

19 jun 2020 - 22:30

Wittenskipper en Friezinne om utens Linda Steg hat de Stevinpremie fan de Nederlânske Organisaasje foar Wittenskiplik Undersyk wûn. It giet om in priis fan 2,5 miljoen euro, dy't sy besteegje kin oan nije stúdzjes. Steg is heechlearaar Omjouwingspsychology oan de Ryksuniversiteit yn Grins.

Linda Steg - Foto: Screenshot: FEB for Business

"Het is heel bijzonder want de prijs staat voor wetenschappelijke prestaties met een hoge maatschappelijke impact. Dat vind ik heel leuk, om onderzoek te doen naar iets wat wetenschappelijk belangrijk ism maar ook iets toevoegt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken", seit Steg.

Miljeufreonlik gedrach

Steg rjochtet har yn har ûndersyk op de fraach hokker faktoaren miljeufreonlik gedrach stimulearje. "We kijken wat mensen motiveert om bijvoorbeeld bij te dragen aan klimaatverandering. Dat kan bijvoorbeeld door minder auto te rijden of je woning te isoleren. Maar ook wat ze vinden van allerlei duurzame energieprojecten, zoals windmolenparken in je provincie. En hoe ze oordelen over klimaatbeleid. Wat vinden ze acceptabel, waarom en onder welke voorwaarden willen ze bijdragen?", seit Steg.

Mei de 2,5 miljoen euro kin Steg no wer nije ûndersiken opstarte en se hat al ideeën. "Heel veel verschillende. Wat ik onder andere wil onderzoeken is als we de energietransitie willen realiseren, dan kan dat op heel veel verschillende manieren. Wat willen mensen nou het liefst? Dat wil ik graag weten. We weten wat er technisch mogelijk is en welke prijskaartjes daar aan hangen, maar wat willen de mensen nu zelf en in wat voor wereld willen wij met z'n allen leven?", sa seit Steg.

Heechlearaar Linda Steg oer de Stevinpremie

(advertinsje)
(advertinsje)