Online diskusje oer takomst brêgen by Spannenburch, Aldskou en Twellingea

17 jun 2020 - 06:31

Wat moat der komme op de plakken Spannenburch, Aldskou en Twellingea om de farrûte De Lemmer-Delfzijl te ferbetterjen? Dy fraach wurdt de kommende dagen steld by in webinar fan Rykswettersteat. Minsken kinne reagearje op de webinar en hawwe trije opsjes: in akwadukt, in brêge fan 7,40 meter of in brêge fan 9.10 meter.

De Spannenburgerbrêge oer it Prinses Margrietkanaal - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Laura Dijkman leit as omjouwingsmanager by Rykswettersteat út wêr't de diskusje no krekt oer giet. "Het verschil zit onder andere in de impact op de omgeving. Een brug van 7.40 meter lijkt erg op de bruggen die er nu liggen van 7.20 meter. Een aquaduct en een 9.10 meter hoge brug hebben meer impact om de omgeving. Zo'n brug heeft een groter talud. Het voordeel van een hoge brug van 9.10 meter en een aquaduct is dat de beroepsvaart onbelemmerd kan doorvaren."

De farrûte spilet net allinne in rol, seit Dijkman. "Wat ook zwaar meeweegt is het wegverkeer, er gaan ook auto's, fietsers en wandelaars overheen. Maar ook: wat doet het voor de bewoning, landbouw en wegenstructuur?"

Reaksjes oant 5 july

Om in goeie kar te meitsjen, is der dus in webinar opset. Dijkman: "Het is een interactieve live-uitzending met een presentatie en ruimte voor vragen. De informatiebijeenkomsten zoals wij die in februari in de dorpshuizen organiseerden, doen wij nu via internet. Tot en met 5 juli kunnen mensen reageren op een website. Wij gaan alle opmerkingen die we binnen krijgen samen met de effectstudies naast elkaar leggen om af te wegen welke effecten het zwaarst wegen, waar we ook de kosten bij beschouwen. In het najaar hopen we één alternatief met locatie over te houden zodat we die voor kunnen leggen aan de omgeving."

Rykswettersteat begrypt dat sa'n webinar net foar eltsenien in goeie oplossing is. Mar it is yn dizze coronatiid ek net oars. "Wij vinden het zelf ook best ingewikkeld. Mensen mogen ook e-mailen als ze problemen hebben met de webinar."

Laura Dijkman, omjouwingsmanager fan Rykswettersteat

(advertinsje)
(advertinsje)