Petitie in Amerika om beeld Pieter Stuyvesant te verwijderen

14 jun 2020 - 17:30

Het beeld van één van de oprichters van New York, Pieter Stuyvesant van Peperga, moet weg uit Kingston. Dat zegt althans het Kingston Monument Project, dat een petitie online heeft gezet om dat voor elkaar te krijgen. Kingston ligt in de staat New York, en ligt zo'n 100 kilometer van de stad New York.

Foto: Omrop fryslan

Volgens de petitie probeerde Stuyvesant in zijn tijd als gouverneur van New York om Joodse vluchtelingen uit de stad te gooien. Het zou dan ook niet goed zijn om het beeld van een antisemiet, die de tijd van kolonisatie en slavernij verheerlijkt, te laten staan.

De oproep komt in een tijd dat steeds meer beelden in Amerika en Europa vernield worden. Historicus Karst Berkenbosch zei eerder al dat hij vindt dat Stuyvesant onderdeel van de geschiedenis is en dat beelden verwijderen geen oplossing is. Juist doordat deze beelden er zijn, kan het complete verhaal verteld worden. En geweld hoort nou eenmaal bij de geschiedenis, zo zegt hij.

Naast het beeld van Pieter Stuyvesant moeten volgens de petitie ook de beelden van Henry Hudson en George Clinton verdwijnen uit Kingston.

(Advertentie)
(Advertentie)