Risico op instorting niet uit te sluiten, zegt eigenaar verzakte pand Nieuwestad

12 jun 2020 - 19:54

De kans dat drie winkels aan de Nieuwestad in Leeuwarden instorten, is niet uit te sluiten. Dat zegt de eigenaar van één van de panden Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen uit Apeldoorn. De drie panden zijn sinds donderdag gesloten, omdat ze niet veilig zijn. Het middelste pand verzakt en vormt een risico voor de winkels ernaast. "Risico op instorting is niet uit te sluiten", zegt Erik van der Struijs, woordvoerder van Achmea.

Fersakke pannen yn Ljouwert ticht

Achmea, de eigenaar van het middelste, verzakkende pand, hield de gebouwen al een aantal jaren in de gaten. "De laatste tijd leek de situatie zich te stabiliseren, maar uit een inspectie van afgelopen woensdag bleek de situatie toch te gevaarlijk", verklaart Van der Struijs. "Risico op instorting is niet uit te sluiten en dat was voor ons reden om ook onmiddellijk na de inspectie het besluit te nemen om de winkels te sluiten."

Achmea kijkt nu met de gemeente en de eigenaren van de twee naastliggende panden of de gebouwen op korte termijn gestabiliseerd kunnen worden om verdere verzakking tegen te gaan. "De aannemer gaat daarvoor een houten constructie plaatsen tegen de voorgevel."

Instortingsgevaar winkelpanden Nieuwestad Leeuwarden - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

De winkels in de drie panden, Vodafone, Pearle en Specsavers, blijven de komende weken dicht en de kans is aanwezig dat de winkels ook in de weken erna gesloten zullen blijven. Van der Struijs: "Ik kan alleen spreken namens onze huurder. Die had begrip voor de situatie. We zijn aan het onderzoeken of we die op korte termijn een andere locatie in Leeuwarden kunnen aanbieden."

Volgens Achmea is er niets misgegaan in het onderhoud van de panden. "We hebben de veiligheid steeds zo goed mogelijk in ogenschouw genomen en zijn onmiddellijk tot actie overgegaan toen bleek dat het pand niet meer veilig was."

Erik van der Struijs van pandeigenaar Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen

(Advertentie)
(Advertentie)