Ek Fryske teäters yn aksje om Scapino Ballet te rêden

Fjouwer Fryske teäters stypje de oprop om it Rotterdamske Scapino Ballet te rêden. Mei in grutte groep oare teäters hawwe se tongersdei in advertinsje yn in tal lanlike kranten set om dêr op oan te trúnjen. De Raad voor Cultuur hat de minister advisearre om it Scapino Ballet gjin subsydzje mear te jaan. De teäters binne it dêr net mei iens.
Scapino Ballet © Shutterstock.com (Marko Rupena)
Direkteur Wiebren Buma fan Theater Sneek stiet oan it roer fan ien fan dy Fryske teäters. "Het Scapino Ballet is inmiddels een vaste waarde in ons cultuurbestel. Er is heel weinig dans te zien in de Nederlandse theaters, met name in de middelgrote theaters zoals die van ons. Het is een enorme tekortkoming in het totale bestel als het zou verdwijnen," sa fynt Buma.

"Dans is dun bezaaid"

It is noch mar in advys, soene je miskien sizze. Mar, seit Buma: "Wat we in de afgelopen jaren zagen is dat de adviezen in de regel een op een overgenomen worden door de minister. Dans is zo ontzettend dun bezaaid in Nederland, terwijl er op amateurniveau ontzettend veel gedanst wordt. Scapino Ballet is een Rotterdams gezelschap, maar ze staan op alle podia in Nederland. Er komt namelijk niet een regionaal dansgezelschap voor terug."
Ek de keunst bûten de Rânestêd moat net ferjitten wurde, sa fynt hy. "We dragen wel constant uit dat Nederland groter is dan de Randstad. Ook in Fryslân is geweldige kunst die we moeten faciliteren. Maar dat staat los van de discussie over het Scapino Ballet. Het ongeloof dat hierover ontstaat bij heel veel theaters in Nederland en de steun die is opgetrommeld is wel goed om te zien."
Direkteur Wiebren Buma fan Theater Sneek
© Omrop Fryslan, Wytse Vellinga