Alternatyf programma op Skiermûntseach foar 75 jier befrijing

11 jun 2020 - 06:17

Skiermûntseach is tongersdei 75 jier lyn as lêste stikje fan Nederlân befrijd fan de Dútsers. De dei soe grut fierd wurde, mar troch de coronakrisis is it allegearre oars. Cees Soepboer fan it Bunkermuseum Schlei hat in jier dwaande west mei de tariedingen en is belutsen by de fiering.

Bunkermuseum Schlei - Foto: Wikimedia Commons

It coronafirus is in grutte spulbrekker op Skier. "Normaal gesproken zou het een groot bevrijdingsfeest zijn dit jaar, nu is het wat ingetogen. Mensen krijgen er wat minder van mee omdat je anders de activiteiten in het dorp zou zien. Dorpsbelang doet samen met het Bunkermuseum het programma van de bevrijding, maar omdat het 75 jaar geleden was zou er een grotere viering zijn met hulp van de provincie. Een jaar van tevoren begin je met de organisatie. Dan heb je het feest bijna rond en dan komt het coronavirus. Dat is erg jammer, want het zou een groot programma zijn waarbij veel mensen betrokken zijn. Nu is het heel rustig," seit Soepboer.

De bedoeling

Oars hie der neffens him in moai programma west. "Dan zou er 's ochtends een defilé zijn met voertuigen en een piperband, lunch tussen de middag, en als middagprogramma voor de jeugd samen met ouderen een route die je kunt lopen. Daar zouden dingen verteld werden en daar zou men streepjes en stipjes meekrijgen, waarmee mensen aan het einde van de route een morsecode konden uitschrijven."

Oft der takom jier wer soks op tou set wurdt, doart Soepboer net te sizzen. "Er is eigenlijk nog niets bekend wat er verder doorgaat, dat is afhankelijk van veel instanties."

It nije programma

Dochs is der neffens Soepboer tongersdei in leuk alternatyf programma opset. "Op Facebook wordt vandaag een virtuele wandeling gefilmd, vanaf 9.00 uur is die daar te zien. Ook is er een uitzending van Omrop Fryslân. Ik ben daar ook bij betrokken. Er zijn allerlei mensen gevraagd om een stukje over hun specialisme te vertellen, in mijn geval de bunkers en het radarsysteem."

Cees Soepboer fan it Bunkermuseum Schlei

Omrop Fryslân hat dizze dei in spesjale útstjoering oer de befrijing fan Skier. De útstjoering is tusken 15.30 oere en 17.00 oere op Omrop Fryslân telefyzje, live op De Koaipleats op Skiermûntseach. Om 21.00 wurdt de útstjoering werhelle.

(advertinsje)
(advertinsje)