Advocaat Van der Goot: "Democratisch proces in gevaar met coronaspoedwet"

Er is veel kritiek op de nieuwe spoedwet waarin de coronamaatregelen worden vastgelegd. De wet moet de noodverordening die nu van kracht is, vervangen. In de wet die al op 1 juli van kracht moet worden, staan de zaken zoals groepsverboden en andere 1,5 m maatregelen.
Advokaat Van der Goot: "Demokratysk proses yn gefaar mei coronaspoedwet"
Wat er nu ligt, is een voorstel. Maar als de wet doorgaat, wordt het parlement op die wijze buitenspel gezet, zegt advocaat Tjalling van der Goot. Er ligt veel macht bij de minister: "De minister bepaalt wat er in de wet komt. Dat is niet wenselijk, want dan komt het democratisch proces in gevaar. De wet doet inbreuk op de grondrechten en de vraag is of zo'n wet dat kan doen. Van der Goot vindt het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de wet en dat er ook tijd voor is. "Over de noordverordening bestaat al veel discussie. Ik begrijp hem op bepaalde punten niet, en de rechters en officieren van justitie ook niet. En zij zijn degene die elke dag met het recht bezig zijn."
Tjalling van der Goot © Omrop Fryslân
Tjalling van der Goot
Als je in je eigen huis te dicht dicht bij elkaar zitten, kan er een boete volgen. Maar een huis is privé en dat is een grondrecht.
Tjalling van der Goot, advocaat
Dat er regels moeten komen in acute gevallen, begrijpt Van der Goot. Maar als de noodsituatie niet meer aan de orde is en de verordening tot een wet wordt, daar heeft Van der Goot problemen mee. Het is moeilijk om een goede wet te maken. Dat kost tijd. De datum van 1 juli komt wat Van der Goot betreft veel te vroeg. "Het gaat te snel en het doet inbreuk op de grondrechten. Veel wordt straks bepaald door de minister. Zo zit onze democratie niet in elkaar. Die situatie wil ik niet en vind ik ook niet verstandig."
Als mensen zich niet aan de regels houden en ze krijgen een strafbeschikking, kunnen ze daartegen in verzet gegaan. Dat adviseert Van der Goot ook. "Je kunt een boete krijgen als je thuis, dus in je eigen woning te dichtbij elkaar zit. Maar een huis is privé en dat is een grondrecht."
Rieks Osinga, bestuurskundige Thorbecke Academie Leeuwarden
De nieuwe spoedwezal het nieuwe nomaal gaan bepale, zegt bestuurdkundige Rieks Osinga van de Thorbecke Academie. De lokale politiek kan, als er geen goede maatregelen worden genomen op plaatslijk niveau, worden overruled door de Veiligheidsregio of de overheid.