Zwijgen Saxenoord over grote coronauitbraak "was niet handig"

Woonzorgcentrum Saxenoord in Franeker is het zwaarst getroffen van alle verzorgingshuizen in Noord-Nederland, met tientallen coronabesmettingen onder bewoners en personeel. Dat werd vrijdag pas bekend, na berichtgeving van de LC. Zorgkoepel Patyna hield de uitbraak stil en dat had niet gemoeten, vindt Margreet de Graaf van de GGD. "We maken nu afspraken met sectoren om daar open over te zijn."
Saxenoord yn Frjentsjer © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Margreet de Graaf van GGD Fryslân over de communicatie
In het geval van de zorginstellingen was de GGD wel wat laat met die afspraken, erkent De Graaf. "Maar die afspraken worden nu wel gemaakt."
Ze begrijpt de keuze van Patyna wel, om de uitbraak niet naar buiten te brengen. Het was een noodsprong. "Je kunt je voorstellen dat het een grote invloed heeft op zo'n instelling. Sommige zorgverleners weten niet of zij het binnen hebben gebracht." En er is angst bij de mensen van de instellingen: "Straks wil niemand hier meer komen en denken ze dat we het niet goed doen."

'Niet handig'

Communicatie naar buiten staat logischerwijs ook niet bovenaan de lijst van prioriteiten, zegt De Graaf. "Als je er middenin zit, dan heb je het daar heel druk mee. Je wil maar een ding: die uitbraak stoppen. Maar wij hebben als GGD wel gezegd dat het niet handig is om het stil te houden."
Ik werk veertig jaar in de zorg en ik heb nog nooit zo iets meegemaakt.
Ans Haagsma van Patyna
Regiobestuurder Ans Haagsma van Patyna geeft toe dat het misschien beter anders had gemoeten. "Achteraf kun je je afvragen of dit verstandig was. Maar we zijn allemaal lerende. Ik werk veertig jaar in de zorg en ik heb nog nooit zo iets meegemaakt. Het was voor ons allemaal een nieuwe situatie."
Patyna koos ervoor om wel te vertellen op welke locatie een coronabesmetting was vastgesteld, maar niets over de aantallen. "Bovendien kostte het ons heel veel moeite om mensen getest te krijgen. En waar we een coronabesmetting vermoedden, ging het soms om influenza of om een longontsteking. We moesten zelf ook nog leren." Patyna had louter de families van patiënten ingelicht.

27 bewoners en 31 medewerkers mei corona

Het was een moeilijke tijd voor de mensen bij Saxenoord. Van de 87 bewoners kregen 27 het virus, van de ruim 200 medewerkers ook nog eens 31. "Dit wens je niemand toe", zegt Haagsma. "Ik ben regiomanager van acht locaties. Op zeven hebben we het virus gelukkig buiten kunnen houden, bij Saxenoord helaas niet. Je wilt er ook niemand op aankijken. We hebben ontzettend ons best gedaan om het te voorkomen, helaas is dat niet gelukt."
Intussen is Saxenoord ruim twee weken coronavrij. Toch blijft de situatie niet gemakkelijk. Het gebouw gaat open voor bezoek. "Dat vinden we heel spannend, maar we vinden het ook heel mooi. We beperken het bezoek wel tot het restaurant, nog niet in het hele huis. We moeten weer vertrouwen opbouwen, we willen niet weer slachtoffer worden van het coronavirus."
Regiobestuurder Ans Haagsma van Patyna