Alden hâld jo bern binnen: Dokkum yn ferwar tsjin in groep fiskedieven

14 maaie 2020 - 17:34

Fiskedieven: se skite, meitsje in soad leven en binne agressyf tsjin minsken. En se hâlde fan Dokkum. Want fiskedieven (ek wol wytstirnsen) binne massaal delstrutsen om de Bronlaan yn Dokkum hinne. De buert besiket der al in jier wat oan te dwaan en in goeie oplossing te finen, mar gemeente Noardeast-Fryslân wurket neffens harren noch net genôch mei.

Fiskedief - Foto: Shutterstock.com (Ineke de Lange)

Je soene sizze: wat is der mis mei wat fûgels? "Dat vonden wij in het begin ook," jout Gerard Kosse oan. "Ongeveer vijf jaar geleden kwamen hier de eerste visdieven. Toen dachten we: wat leuk, die vogeltjes. Maar inmiddels is het dus een groep van zo'n veertig visdieven. Ze komen rond deze tijd, nestelen op het dak, krijgen jongen en dan begint de ellende: ze vliegen rond, krijsen, schijten en vallen mensen aan als ze jongen hebben. Dat duurt ongeveer vanaf nu tot augustus-september."

De buert hat der echt lêst fan, seit er. "Vooral van het schijten: auto's zitten eronder en mensen kunnen de was niet meer ophangen. Maar ook het felle, aanvallende gedrag van de vogels. Er is een postbode aangevallen en moeders met kinderen durven niet meer door de straat. Het wordt van kwaad tot erger."

Nei de gemeente

Dêrom is in groep omwenners ferline jier nei de gemeente stapt. "Zij kregen geen bevredigend antwoord en werden weggestuurd. Vorig voorjaar hebben we zelf een oplossing bedacht en linten op het dak gespannen, in overleg met de eigenaar van het pand. De provinciale handhavingsinstantie FUMO kwam erachter en toen moesten wij de linten weer van het dak halen. Toen waren de rapen gaar. De visdieven kwamen weer terug. Het wrange is dat elders in de gemeente ook visdieven op daken broeden en dat daar wel voorzieningen zijn geplaatst. Die vogels zijn waarschijnlijk hier ook weer naartoe gekomen."

Al wer te let

Kosse fertelt dat eins healwei april der al wat op it dak sitte moat, want dan komme de fûgels werom nei Dokkum. "Op 17 februari is contact gezocht met de provincie. Vorig jaar had de provincie beloofd met ons contact op te nemen om in juni-juli weer contact met ons op te nemen om samen een ontheffing aan te vragen. Daarom hebben we zelf weer contact opgenomen, een ontheffing aangevraagd en uiteindelijk kregen wij deze pas op 7 mei. Rijkelijk te laat. Want woensdagavond konden we eindelijk het dak op met een ecologisch begeleider. Maar er lagen twee nesten, en daarom moesten we weer stoppen."

Mar Kosse hat de moed noch net ferlern. "We willen een integrale oplossing, eentje voor heel Dokkum. We willen graag meedenken, maar men laat het lopen. De gemeente moet de regie nemen, maar doet het niet. Wij willen graag een prettige zomer tegemoet zien."

Ferslachjouwer Willem de Vries yn Dokkum

Der komt ek nochris by dat foar de ûntheffing in ekologysk advysburo ynskeakele wurde moat, dat al mear as 1.500 euro kostje moat. De foarsjenning op it dak kostet ek al gau 1.000 euro en dan moat der ek noch in oar briedplak fûn wurde.

Yntusken is it net leuk foar de minsken oan de Bronlaan. "Dit begjint moarns al en it giet de hiele dei troch. Je sitte net lekker yn de tún. Ik gean ûnder de parasol sitten, want je fiele je suver net feilich," seit in bewenner.

Yn petear mei in tal buertbewenners

(Advertinsje)
(Advertinsje)