Offalferwurker Omrin noch altyd drok; meiwurkers krije applaus en tomkes omheech

13 maaie 2020 - 11:31

Offalferwurker Omrin yn Ljouwert hat it noch altyd drok mei it opheljen fan hússmoargens. No't minsken mear thús wurkje troch de coronakrisis sitte de kliko's goed fol.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

"We hebben de afgelopen weken wel wat extra mensen ingehuurd," seit foarljochter Jelmar Helmhout. "Er is een kwart meer afval sinds mensen thuis zitten. Maar we zien dat het normale afval weer wat terugloopt, wel zien we extra veel papier en dat komt omdat mensen nu meer online inkopen doen en er is meer tuinafval. Het is aanpoten, maar we kunnen het nog prima aan."

Bankstellen op strjitte

Wol sjocht er dat der mear yllegale dumpingen binne. "Er zijn wachtrijen bij de milieustraat dus wordt het maar op straat gegooid. We komen de gekste dingen tegen, zoals bankstellen. Mensen nemen niet de moeite om het aan te melden of zelf weg te brengen. Maar dumpen kan ook gevaarlijk zijn, een paar weken geleden was er nog brand bij een ondergrondse container. Dus hou het afval nog even thuis. Stop met dumpen, daar wordt niemand blij van." Hanthaving sjocht ek mear ta op ôffal op strjitte en dielt ek boetes út.

Omrin-foarljochter Jelmar Helmhout

Ien fan de meiwurkers fan Omrin is Danny Lenting, hy rydt no yn in caddy achter de jiskewein oan. "We mogen niet met zijn drieën in de cabine zitten, want we kunnen geen anderhalve meter afstand houden, dus rijd ik achter de vuilnisauto aan. Het is wat aanpassen, maar we willen allemaal gezond blijven, ook op de werkvloer."

Hy fernimt wol dat it drokker is. "De containers zitten allemaal voller, en dat is ook logisch, want bijna iedereen is thuis. Dus ik zeg: verstand op nul en laden maar." Hy sjocht wol dat der ek jiskepûden neist de konteners delset wurde. "Mensen moeten hun afval kwijt maar, dit is misschien ook wel een moment om te kijken of ze het afval beter kunnen gaan scheiden. Dat
doe ik zelf ook heel fanatiek."

Applaus en tomkes omheech

Hy krijt bytiden wurdearring foar syn wurk. "Dan komen de mensen met hun container naar je toe, en zeggen dat ze blij zijn met ons werk. We zien ook wel duimpjes voor de ramen. En toen mensen gingen klappen voor de zorg, maakte ik een keer mee dat een ouder stel op het balkon stond te applaudisseren, dat is hartstikke mooi. Wij zijn ook een vitale sector, anders krijgen we er een hele andere crisis bij."

Omrin-meiwurker Danny Lenting

(advertinsje)
(advertinsje)