Talma Hûs in Feanwâlden als eerste Friese verpleeghuis weer open voor bezoek

11 Mei 2020 - 15:59

Talma Hûs in Feanwâlden opent vanaf woensdag 13 maart voorzichtig weer de deuren voor bezoek. Het is daarmee één van de eerste 25 verpleeghuizen die meedoet aan de landelijke proef om voorzichtig weer meer bezoekers toe te laten. De 137 bewoners mogen vanaf woensdag elk één vaste persoon op bezoek krijgen.

Âldereinsoarch - Foto: Shutterstock.com

De proef wordt gedaan in het Talma Hûs omdat die locatie goede faciliteiten heeft om bezoek weer veilig mogelijk te maken, voor bewoners, bezoekers én het personeel. Er is in het verpleeghuis ook niemand besmet met het virus. "Dat waren criteria waar je aan moet voldoen", vertelt Thea Dijkstra van Elkander, dat onderdeel is van KwadrantGroep.

Strenge voorwaarden

De bezoeken zijn wel onder strenge voorwaarden. Alle eerste contactpersonen van de bewoners worden hier maandag over geïnformeerd. De familie van de bewoners wordt gevraagd één vaste bezoeker aan te wijzen. Die kan zich online inschrijven voor een bezoek. Er komen zeven dagen in de week visitemomenten tussen 10.00-12.00 uur, 14.00-17.00 uur en 19.00 en 21.00 uur.

Het bezoek is in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte en duurt maximaal 45 minuten. De bezoekers desinfecteren de handen als zij naar binnen toe gaan en als ze het Talma Hûs weer verlaten. Binnen worden looproutes gemaakt om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Na elk bezoek wordt de bezoekersruimte schoongemaakt. Bezoekers mogen vanzelfsprekend geen klachten hebben als hoesten, keelpijn, neusverkoudheid en koorts.

Zes weken geen visite

KwadrantGroep zegt blij te zijn voor de bewoners en hun familie dat zij elkaar weer in het echt kunnen zien. Ruim zes weken mochten de bewoners geen bezoek ontvangen en dat was voor hen en hun familie zwaar. Dijkstra: "We vinden het spannend, maar zijn ook heel blij dat we eindelijk weer een beetje open mogen."

Als de voorzichtige bezoekersregeling goed werkt, is de bedoeling dat met ingang van 25 mei meer verpleeghuizen beperkt bezoek toelaten. Het kabinet neemt hierover nog een definitief besluit. In alle andere verpleeghuizen van KwadrantGroep en in Fryslân blijft het bezoekverbod voorlopig van kracht. Contact via videobellen en 'babbelboxen' is bij veel woon-zorgcentra wel mogelijk.

(Advertentie)
(Advertentie)