Foarsitter SC Hearrenfean: noch trije moannen folhâlde kin, oardel jier wurdt dreech

07 maaie 2020 - 13:03

As publyk net mear wolkom is by fuotbalwedstriden oant der in faksin is tsjin it coronafirus, betsjut dat de deastek foar in hiel soad klups yn it betelle fuotbal. Dat seit foarsitter Cees Roozemond fan Sportklup Hearrenfean. "Het scheelt meer dan de helft van de inkomsten."

Abe Lenstrastadion - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Roozemond skrok der sels ek fan, doe't Hugo de Jonge tongersdei bekend makke dat festivals en oare eveneminten mei in soad publyk net trochgean kinne, salang't der gjin faksin is. "We zijn wel wat gewend inmiddels", seit Roozemond, "maar dit is wel een heel aparte wending. Geheel zonder publiek spelen is wel iets anders dan publiek op anderhalve meter afstand van elkaar of publiek met mondkapjes. Als dat te lang duurt, valt de basis onder veel sectoren, waaronder de voetbalbranche, geheel weg."

Hiel kreatyf wêze

Want fuotbalklups as Hearrenfean binne foar mear as de helte fan de ynkomsten ôfhinklik fan it publyk. "Dat is ons bestaansmodel. Meer dan de helft van het budget komt uit seizoenskaarten, sponsordeals met skyboxen, enzovoort. We moeten nu wel heel creatief zijn, dit wordt heel moeilijk."

Dochs begjint Hearrenfean takom wike mei de seizoenskaartekampanje foar kommend seizoen. "Want we gaan ervan uit dat er op termijn weer supporters naar SC Heerenveen komen kijken." De fraach is allinnich: wannear dan? Dat is noch net dúdlik. "En dat maakt het extra moeilijk."

Als dat over achttien maanden is, dan wordt het lastig. Is er over drie maanden een vaccin, dan is er geen probleem.

Alles hinget derfan ôf wannear't der in faksin is

Hearrenfean oerlibbet it earst noch wol, seit Roozemond. "Iedere club heeft hieronder te lijden, ook SC Heerenveen. Op heel korte termijn maken we ons geen zorgen, maar we zijn het erover eens: dit moet niet te lang gaan duren. Het is geen bodemloze put." Alles hinget der dus fan ôf wannear't der in faksin is. "Als dat over achttien maanden is, dan wordt het lastig. Is er over drie maanden een vaccin, dan is er geen probleem."

Oare oplossingen sykje

Wat Roozemond oanbelanget moat der dochs sjoen wurde nei it talitten fan publyk, al is it mei oardel meter ôfstân tusken de supporters. "We moeten als hele sector heel duidelijk kenbaar maken dat voetballen zonder publiek voor ons een no go is. Dat gaat heel moeilijk worden om te overleven. Er moet een andere oplossing komen. Wel binnen de mogelijkheden die er zijn natuurlijk, maar er moet een bestaansmodel komen. Alles is beter dan helemaal zonder publiek."

Cees Roozemond

Reaksje KNVB

De KNVB reagearre ek op de brief fan minister De Jonge, wêryn't stiet dat wedstriden yn it betelle fuotbal pas wer kinne as der in faksin is tsjin it firus. It fuotbalbûn neamt it "geen prettige verrassing". De KNVB hopet dat yn de rin fan takom seizoen taskôgers wer nei de stadions kinne.

De reaksje fan de KNVB:

"Gezondheid staat bij ons altijd voorop, de richtlijnen van het kabinet hebben we om die reden gedurende de gehele coronapandemie aangehouden en dat blijven we uiteraard doen. Maar we praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd.

Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen. Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig.

We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden. Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving bij de miljoenen fans en kijkers. Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam."

(Advertinsje)
(Advertinsje)