Fersoargingshûs De Stilen op Skylge komt mei Babbelbox: efkes in praatsje efter glês

01 maaie 2020 - 07:36

In Babbelbox, dêrmei hat fersoargingshûs De Stilen op Skylge de besite foar de famylje fan bewenners regele. Mei allinne glês dertûsken liket it krekt in échte besite. Trije wike lyn waard yn De Stilen de earste coronabesmetting fan Skylge ûntdutsen, it giet yntusken wer goed mei de bewenster om wa't it gie. De minsken fan De Stilen binne wiis mei de Babbelbox.

Arieke Sieben is teamlieder by Noorderbreedte en leit út wat dy Babbelbox krekt is: "Een Babbelbox is een ontmoetingsruimte voor bewoners en naasten waar ze even privé met elkaar kunnen zitten en bijpraten. Hij is gemaakt in een gang die niet meer gebruikt wordt. Er is een wand met plexiglas, daar kan de bewoner achter zitten. De mensen hadden de behoefte om elkaar meer te zien. Op de televisie kwamen we zulke voorbeelden tegen, toen ging het leven."

De regels tsjin it coronafirus jilde hjir ek. "Afstand houden, goed schoonmaken, niet met teveel personen tegelijk. Deze geschikte ruimte was gelukkig voor handen, het idee kwam bij een van onze koks vandaan."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Lijfelijk aanwezig

Gerard Muiser hat efkes by syn mem 'op besite west' yn de Babbelbox. "Het was heel gezellig, het is een mooie oplossing. Je bent even samen. Er is wel een mogelijkheid om te beeldbellen, maar dat is toch afstandelijk. Je hebt nu echt het gevoel dat je op bezoek bent. Lijfelijk aanwezig, ook al zit er glas tussen. Je bent even dicht bij elkaar. Mijn moeder heeft de situatie wel door, maar ze vergeet het ook weer snel. Maar dit vindt ze fantastisch. Ze praat er de volgende dag weer vrolijk over, dus het blijft hangen. Ook de andere familie komt geregeld, het is een hele mooie oplossing," seit hy.

Ferslachjouwer Auke Zeldenrust by de Babbelbox

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
(advertinsje)
(advertinsje)