Campings en fakânsjeparken op Skylge binne 'aaklik stil'

30 apr 2020 - 15:51

Campingeigeners hawwe it dreech dizze maaiefakansje, dat jildt ek foar de campings op de Waadeilannen. Lege terrassen, annulearringen foar fakânsjes en in grut gat yn de ynkomsten. Wêr't guon campings de duoarren folslein sletten ha, binne der ek eigeners dy't de camping noch wol iepen hawwe foar gasten. "Wij hebben 116 caravans en chalets, waarvan nu ongeveer tien procent bezet is", seit Hans Schroo fan fakânsjepark Eldorado.

Fakânsjepark Eldorado op Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Het is hier heel stil. Griezelig stil. Wij zijn daar niet zo blij mee. Corona brengt wat te weeg. Wij zaten normaal al met de Fjoertoertocht helemaal vol en daarna zouden we met Pasen, Pinksteren en Oerol ook vol zitten", seit Schroo.

Selsfoarsjennend

De steancaravans en sjalets op Eldorado binne selsfoarsjennend kwa sanitêr en dus meie se neffens de oerheid iepen. "Dat is ons geluk", seit Schroo. "Sommige eigenaars zitten hier al bijna drie maanden. Zij kwamen hier om alles klaar te maken voor de zomer. Toen kwam de corona, en zeiden ze: we blijven hier zitten."

Schroo fynt dat net slim: "Die mensen doen boodschappen via de telefoon, ze gaan wandelen, ze komen verder niet in het dorp. Die mensen zeggen ook dat ze zich in de stad waar ze vandaan komen niet veilig voelen. Dus ik kan me wel indenken dat de mensen toch wat de ruimte opzoeken en dat mensen zeggen: even een weekendje naar Terschelling. Van ons mag het wel als ze zich maar aan de richtlijnen houden, anderhalve meter afstand en handen wassen, zulke dingen. Tot nu toe lukt dat aardig."

Camping Kooi op Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Op Camping de Kooi van Dirk-Jan Moes binne lykwols hielendal gjin gasten. Tinten meie allinnich ferhierd wurde as se in eigen toilet en dûs hawwe, en dat is fansels net mooglik. "Je moet zelfvoorzienend zijn en je mag geen gemeenschappelijke ruimtes delen. Dus als je een camper hebt met een eigen douche en een eigen wc, dan zou dat op papier mogen. En per toiletgebouw zou je één gezin kwijt kunnen. Dat is een doekje voor het bloeden", seit Moes.

En dus is it stil op De Kooi. "Het lijkt wel winter. We lopen hier in ons eentje rond en zijn wat aan het klussen. Normaal hadden hier minstens veertig gezinnen moeten staan met spelende kinderen. En nu niks", seit Moes. "We hebben of geannuleerd of doorgeschoven. We proberen de gasten in ieder geval ook in de toekomst te verwelkomen. Het is nu gewoon een soort fase is waar we overheen moeten, dus alles wordt vooruitgeschoven", sa seit Moes.

Camping Kooi op Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Ferslachjouwer Auke Zeldenrust seach op Skylge

Trefwurden: 
Skylge camping coronafirus
(Advertinsje)
(Advertinsje)