Rûzjemakkers AZC Drachten útinoar helle nei fjochtpartij: elts nei in oar AZC

29 apr 2020 - 16:20

It gie der raar om wei ôfrûne moandei yn it AZC yn Drachten. In grutte groep bewenners rekke slaande mei-inoar. Fiif bewenners waarden nei oanleiding fan de fjochtpartij ferpleatst nei oare asylsikerssintra.

It gie om in groep 'feiligelanners' en in groep Nigerianen, seit wurdfierder Jacqueline Engbers fan it COA. "De term 'veiligelander' wordt gehanteerd voor met name jonge mannen die uit Noord-Afrikaanse landen komen, de meeste daarvan zijn als veilig aangemerkt. De mensen daarvandaan hebben dus ook geen recht op een asielstatus. Wat we merken is dat deze groep een hoger aandeel heeft in allerlei activiteiten die we liever niet zien. Als zodanig worden ze ook aangemerkt. Het is voor hen hetzelfde als voor iedereen. Er gebeurt weinig in hun procedures momenteel."

Oerpleatst

Engbers leit út dat de minsken dy't by de fjochtpartij wiene, foarearst oerpleatst binne. "Er is een vijftal mensen van het AZC in Drachten en de amv-opvang daar naar andere locaties overgegaan, ze zijn alle vijf naar verschillende AZC's gegaan. Dat is een maatregel die we vaker treffen als het zo uit de hand loopt, juist om ze uit elkaar te halen. In Balk zit er één persoon uit Drachten. Het gaat om tijdelijke overplaatsingen, op een later moment wordt er gekeken wat er mee kan worden gedaan."

Rêst yn Balk

Direkteur Gerrit de Lang fan it AZC yn Balk seit dat der by him aldergeloks gjin ynsidinten west hawwe, hoewol't der wol spanningen binne fanwegen it coronafirus. "Op Balk zijn er tot nu toe weinig calamiteiten en daar prijs ik onze bewoners ook voor, dat ze hun geduld bewaren en met elkaar de lieve vrede bewaren."

Jacqueline Engbers fan it COA

It AZC yn Drachten - Foto: COA
Trefwurden: 
Drachten AZC Balk
(advertinsje)
(advertinsje)