It ferhaal fan de Joadske Grace: in oandwaanlike briefwikseling

26 apr 2020 - 08:00

De Joadske Grace Heymans-Van West (1939) wennet yn de Twadde Wrâldoarloch goed twa jier by de famylje Nicolay yn Droegeham. Nei de befrijing bliuwt sy noch in jier by dizze Aaltje en Pieter, dy't sels gjin bern ha. It pear Nicolai libbet yn de ferûnderstelling dat de heit en mem fan Grace omkaam binne. Mar nei de befrijing komt der dochs in brief fan Julie van West, de mem fan Grace.

troch Marja Boonstra en Martijn van Dijk

Grace met haar ouders Aron en Julie - Foto: Famyljefoto

It slagget Aaltje, Pieter en Julie om harren emoasjes net foarop te setten en om it wolwêzen fan Grace te tinken. In tal fragminten út dy oandwaanlike briefwikseling:

Grace mei Aaltje en Pieter Nicolai - Foto: Familiefoto

Julie: "Ik weet niet of u erg verwonderd zal zijn, als u deze brief leest. U zult dan bemerken dat deze geschreven is door de moeder van uw pleegdochter, die u zo liefdevol hebt opgenomen, nu 2 jaar geleden. Hoe noemt u haar. Zij heet Grace van West Ik ben heel nieuwsgierig of zij mij zal herkennen. Als het nog mogelijk zou zijn en als u haar nog een poosje kon hebben bij u thuis, zou dat wel heerlijk zijn. In de grote stad valt nog niets mee, en vooral omdat ik geen woning, huisraad niets meer heb."

Fragment brief van Julie - Foto: Grace van West

Julie: "Ik zal een foto van Grace insluiten, toen was zij 3 jaar, maar dan kunt u zien dat ik haar moeder ben, want dat moet u natuurlijk maar gelooven. Ook zal ik er een bij doen van mij en haar vader. Wilt u dan eens kijken of ze ons herkent. En kan ik dan op antwoord van u rekenen, ook of ik bij u kan komen."

Grace mei har mem Julie - Foto: Grace van West

Aaltje: "Wij zelf hebben geen kinderen dus u kunt u voorstellen, het is onze lieveling, we passen zoo bij elkaar. Ik kon er vannacht niet om slapen daar we ingelicht waren dat haar ouders waren weggevoerd. Zondag hoorden we eerst dat haar mama er nog was. En toen vertelde ik het haar. Ze zei: praat daar nu niet over want ik wil nooit bij mijn heit en mem weg want dan moet ik zoo huilen. Want ik moest er zelf ook huilen."

It hûs yn Droegeham - Foto: Grace van West
(Advertinsje)
(Advertinsje)