Direkteur Wijnsma: sikehûs Tjongerschans moat 2,5 oant 3 miljoen besunigje

24 apr 2020 - 17:52

Sikehûs Tjongerschans op It Hearrenfean wol de kommende jierren tusken de 2,5 en 3 miljoen euro besunigje, om't der struktureel minder jild binnen komt as dat der útjûn wurdt. "Afgelopen jaar hebben we een goed jaar gehad en voordat we met het coronavirus te maken kregen hadden we de begroting ook goed rond. Maar er is een groeiende zorgvraag en vanuit het landelijke niveau worden de middelen anders verdeeld. Wij moeten met vergelijkbare kaders meer zorgvraag wegwerken. Dat lukt niet zomaar," leit direkteur Jan Martin Wijnsma út.

Foto: Dennis Stoelwinder

De finansjele situaasje docht bliken út it jierferslach oer 2019 dat it sikehûs freed presintearre hat. "We hebben nu al proactief een programma opgezet om de komende jaren 2,5 tot 3 miljoen willen bezuinigen, zodat we door kunnen blijven gaan met het leveren van zorg," seit Wijnsma.

Wêr moat op besunige wurde?

Dat besunigjen moat barre op de ynkeap en it better ynrjochtsjen fan kapasiteit en doelmjittigens. "We hebben op Fries niveau een samenwerking van inkoop. We denken dat we daarbij substantieel kunnen besparen. Ook zoeken we meer doelmatigheid in huis op allerlei vormen van zorg, en ook van capaciteit die we nog beter in kunnen zorgen."

Coronafirus

De problemen hawwe ynearsten net te krijen mei it coronafirus, hoewol't dat firus wol ynfloed hat. "Ik ben intern heel trots op wat er gerealiseerd wordt. We hebben in no-time het ziekenhuis klaargemaakt voor coronapatiënten. We hebben in het noorden het geluk dat het aantal patiënten niet heel groot is. We zitten nu in een fase dat we langzaamaan weer opschalen naar het leveren van gewone zorg. Dat valt niet mee, omdat we ook coronapatiënten moeten kunnen blijven behandelen. Dus ik ga er wel vanuit dat we vanuit het landelijke niveau gecompenseerd worden voor de verliezen aan omzet door het coronavirus."

Fersekerders

Fierder seit Wijnsma oer de kosten: "Deze week kwam naar buiten dat verzekeraars ons wel financieren. Dat betekent dat wij voorschotten krijgen, daarmee kunnen we de lopende salarissen en kosten gewoon betalen. Maar het kenmerk van een voorschot is dat het terugbetaald moet worden. Tussen nu en de zomer wordt er op landelijk niveau gesproken over het definitief bekostigen. Dat wordt wel spannend, dat kan impact hebben."

Direkteur Jan Martin Wijnsma fan Tjongerschans

(advertinsje)
(advertinsje)