ROAZ: it doel is it sprieden fan coronapasjinten oer Fryslân

24 apr 2020 - 17:32

De behanneling fan coronapasjinten yn Grinslân en Drinte wurdt foar it grutste part klustere yn de sikehuzen fan de stêd Grins, waard freed bekend. Alfred Boskma is dwaande mei de koördinaasje yn it noarden. Boskma: "Wat Fryslân betreft is het zo dat in het MCL een flink aantal ligt, maar ook in de andere ziekenhuizen. We spreiden het zoveel mogelijk. Feit is dat in het UMCG de meeste ruimte is en dat we daar het makkelijkst op kunnen schalen naar grote aantallen."

De haadyngong fan it MCL yn Ljouwert - Foto: Timo Jepkema

Foar it noarden jildt dus dat it UMCG tige wichtich is, mar Boskma jout oan dat der mei alle sikehuzen gearwurke wurdt. "Er is nu een beetje afgeschaald, maar als er meer drukt komt dan spreiden we ze zo eerlijk mogelijk. Zodat het in evenwicht is. Als het om de COVID-zorg gaat, hebben we iedere ochtend een overleg waarbij we in kaart brengen hoe druk het is in de ziekenhuizen. Niet alleen naar hoeveel mensen liggen er op een afdeling, maar ook hoeveel er nog aan komen. Aan de hand daarvan maken we afspraken." Dêr spilet it Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in wichtige rol yn.

Ynstream

Dan giet it benammen oer de ynstream fan pasjinten út oare parten fan it lân. "Daarna komt er later op de dag een medische beoordeling als er aanvragen komen. We hebben ons schakelpunt ingericht bij de meldkamer in Drachten. Daar wordt medisch gekeken of het goed past als iemand wordt aangeboden, en wat voor kenmerken heeft de persoon en in welk ziekenhuis zou hij of zij het beste passen."

Pasjinten wegere

It betsjut ek dat der wolris pasjinten wegere wurde. "We hebben afspraken gemaakt over wie we overnemen en als mensen buiten die kenmerken vallen, dan zeggen we nee. De afgelopen dagen hebben we dat een aantal keer gehad. Dat is vooral omdat mensen aangeboden worden die waarbij we er medisch gezien geen goed aan doen om die nog over te nemen. Ze liggen al langer aan de apparatuur en vallen onder de zwaardere zorg, dan wordt het medisch gezien niet wijs geacht door de dokters."

Hânrem

Neffens Boskma giet it hieltyd better, mar hy hopet wol dat eltsenien alert bliuwt. "De afgelopen weken was het heel druk. Dat wordt nu wat minder, we krijgen er meer grip op. We maken iedere dag onze rekensom op met de horizon op ongeveer 14 dagen vooruit, dan zie je wel dat het afvlakt. Dat is fijn, maar dat is geen waarborg voor een langere periode. Het kan ook zomaar weer opvlammen. Dat heeft te maken met de maatregelen: als je de handrem er af haalt: kan het best weer eens wat oplopen."

Alfred Boskma

Trefwurden: 
MCL sikehûzen coronafirus
(advertinsje)
(advertinsje)