De Wylde Swan fjochtet him in wei nei Europa: "Twa fûgels sjoen"

18 apr 2020 - 20:30

De studinten fan de Wylde Swan dy't fan Azoaren oer de oseaan werom farre nei Harns binne suver wrâldnijs de ôfrûne tiid. De 25 Nederlânske skoalbern dy't oan board fan it Makkumer sylskip mochten troch de coronamaatregels net fan fan board op de Azoaren. Derom besletten se werom te silen nei Fryslân. De tocht soe der hast op sitte, mar it skip is noch wol in wike ûnderweis.

de Wylde Swan - Foto: onbekend

Christophe Meijer fan De Wylde Swan fertelt: "Het schip is vertrokken van Saint Lucia, toen hebben ze drie weken naar de Azoren gezeild en mochten ze niet van boord. Ze varen nu door en het is wel werken momenteel. Dat heeft te maken met dat ze windkracht 7 tegen hadden, dan gaat het enorm tekeer op de Atlantische Oceaan. Er wordt met man en macht gewerkt om het schip in Harlingen te krijgen. Maandag geen we echt niet halen, het wordt echt wel vrijdag of zaterdag."

Romantysk

En dan is der ek noch it skoalwurk. Meijer: "De leerlingen doen mee aan een lesprogramma, dat loopt gewoon door. Als de natuur tegenzit en je vertraging oploopt, dan is dat voor ons ook weer lesmateriaal. Er is veel media-aandacht voor, dat is voor ons ook wel even wennen." Dat jildt ek foar de âlden. "De ouders wisten natuurlijk van tevoren al dat het veilig was en dat gevoel hebben ze nog steeds. Het is veiliger dan iedere dag op de fiets naar school gaan. En het contact heeft ook wel iets romantisch, ze schrijven brieven."

Lytse wrâld

Mar stadichoan komt De Wylde Swan tichterby: "Het schip vecht zich richting Europa. Vanmorgen kreeg ik een bericht over hun kleine wereld. Ze schreven: we hebben twee vogels gezien. Dat betekent dat er land in zicht komt. Ze zijn zo'n 400 kilometer van Brest af, dus het Europese continent is in zicht."

Christophe Meijer fan De Wylde Swan

Trefwurden: 
Harns Makkum Wylde Swan Azoaren
(Advertinsje)
(Advertinsje)