Ierdbeien keapje út 'e automaat yn Berltsum

14 apr 2020 - 11:42

Annie en Aard Cornelissen fan de ierdbeiekwekerij yn Berltsum regelje de ferkeap foar de omjouwing sûnt it útbrekken fan it coronafirus fia in automaat. It binne bysûndere tiden, dy't freegje om kreative oplossings. Dêrom set it bedriuw ek hoarekapersoniel yn, no't guon wurknimmers út Roemenië net nei Fryslân komme kinne.

ierdbeien - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

"Gedurende het jaar hebben wij negen mensen hier aan het werk. Vanaf mei zijn dat er zo'n 15 of 16", fertelt it pear. "Sommige medewerkers konden hier nog gewoon komen in februari, maar enkelen konden rond half maart de grens niet meer overkomen. Sommige mensen willen juist ook graag thuis blijven bij hun familie in Roemenië. We zijn dan ook heel blij dat een aantal mensen toch nog is gekomen om te plukken, want anders zouden wij wel een probleem hebben."

Hoarekapersoniel

Dochs is it Annie en Ard Cornelissen slagge om de besetting rûn te krijen. "We zijn in onze eigen kring gaan zoeken naar mensen die normaal gesproken in de horeca werken. Dat heeft nu twee mensen opgeleverd en in mei willen we er dan nog drie mensen bij vragen om het plukwerk uit te voeren. Dat hoeven niet per se mensen uit de horeca te zijn, maar iedereen die zonder werk zit is dan welkom. In de economische hoogconjunctuur was het lastig om Nederlanders of Friezen te vinden in de kassen, maar nu door de coronacrisis krijgen we aanmeldingen van mensen uit eigen land die graag hun handen uit de mouwen willen steken."

Ierdbeien út de automaat - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Ierdbeien út 'e automaat

En om de ierdbeien te ferkeapjen oan de eigen omjouwing is ek tocht om dat neffens de opleine maatregels fan it RIVM te dwaan. "Wij verkopen onze aardbeien in bakjes uit een automaat. En deze maken we natuurlijk iedere keer goed schoon, zodat mensen veilig van een vers bakje fruit kunnen genieten."

(advertinsje)
(advertinsje)