Strijd bij SC Bolsward over bestaansrecht zondagsclub

13 apr 2020 - 18:40

Er lijkt een splitsing aan te komen in het Bolswarder voetbal. SC Bolsward besloot onlangs om alleen nog op zaterdag met een prestatie-elftal te komen. Dat bevalt een groep voetballers, supporters en sponsors niet. Die hebben een onderzoek opgezet naar draagvlak voor het oprichten van een zondagsclub.

De groep voetballers, supporters en sponsors is verrast door de grote animo voor een zondagslub en wil proberen voor het nieuwe seizoen te kijken of het lukt om een zondagsclub op te richten. Volgens de woordvoerder van de groep bevinden ze zich in een achtbaan en worden ze overspoeld met positieve reacties. Hij weet niet zeker of het lukt om een zondagsclub voor het komende seizoen al te realiseren, maar de groep gaat alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen.

Foto: Omrop Fryslân

SC Bolsward is een fusieclub van drie clubs. CAB en RES waren zondagclubs, Bolswardia was een echte zaterdagclub. In 2013 fuseerden de clubs. Er waren wel twee prestatieteams: een zaterdag- en een zondagteam. Een speciale commissie, onder leiding van Sander de Rouwe (gedeputeerde) is tot de conclusie gekomen dat het het beste is om alleen nog op zaterdag met een prestatie-elftal uit te komen.

Voorzitter Arno Wip legt uit dat het hele verhaal lastig is: "De traditie, de hobby, de rituelen. De emotie die daar aan verbonden is zit diep. Heel diep. Dat maakt ook meteen helder hoe ingewikkeld het is om een keuze als deze te maken zonder 'verliezers'."

Oproep: blijf een club

Op de website van SC Bolsward doet Wip een oproep om samen een club te blijven. "De enige manier om het voetbal in Bolsward serieus naar een ander plan te brengen betekent een keuze voor één prestatie-elftal. Dat besluit ligt er nu. Probeer dat te accepteren.'Weet dat SC Bolsward het zondagvoetbal niet loslaat. Ga met ons de toekomst in."

Volgens Wip bestond de speciale commissie uit alle geledingen. De club faciliteert volgens Wip ook in de toekomst zondagsvoetbal nog wel. De voorzitter begrijpt de emoties, maar had niet verwacht dat er zo'n initiatief uit voort zou komen. Beide partijen zijn niet met elkaar in gesprek.

(advertinsje)
(advertinsje)