Psycholooch ferwachtet ekstra drokte troch corona: "Angst ben je niet zomaar kwijt"

10 apr 2020 - 21:32

Psycholooch Neeltje Riemersma fan It Hearrenfean ferwachtet op termyn in soad ekstra drokte. Guon minsken fiele har troch de coronakrisis bygelyks iensumer en wurde eangstich. Dat is net samar foarby, ek net as de regearing de maatregels ferminderet. "Als je er van de regering weer uit mag en dingen mag ondernemen, raak je de angst niet zomaar kwijt."

Lês alles oer it coronafirus yn ús liveblog.

Foto: ANP

Ut ûndersyk blykt dat Fryske jongerein har iensum fiele. Benammen jongerein tusken de 12 en 24 jier misse freonen en famylje. Ek folwoeksenen en âlderein kinne har iensumer fiele, seit Riemersma, mar jongerein yn it bysûnder: "Jeugdigen halen een stuk identiteit en levensgeluk uit het omgaan met anderen. Als dat allemaal wegvalt, kan dat erg zwaar zijn."

Net mear oanreitsje en omearmje

Foar jongerein is it hiel dreech om ôfstân te hâlden. "Zij zijn de groep van de selfies en van het aanraken, het omhelzen, elkaar een stoot geven. Dat is nu moeilijker."

Der binne ek guon dy't it just wol noflik fine. "Want iedereen zit thuis, er komt een soort gelijkheid. Sommige mensen moeten normaal altijd hun best doen om mee te doen met de grote groep. Die druk is nu weg. Dat kan je ook juist rust en ruimte geven."

Mar letter wurdt dat wer oars, tinkt Riemersma. "Als iedereen z'n normale dingen gaat doen - weer naar school, werken, uitjes - dan krijg je dat grote verschil weer." Minsken meitsje har soargen, fernimt se. "Vooral richting de toekomst: men weet niet hoe het allemaal gaat komen."

Mensen die het nu moeilijk vinden om naar de supermarkt te gaan, het wordt heel lastig om daaroverheen te stappen.

Neeltje Riemersma

En dus tinkt Riemersma dat de psychology it drokker krijt: "Want het verschil wordt duidelijk tussen de categorie mensen die de opbouw heel graag snel wil en de anderen: mensen die heel angstig worden in deze periode. Zij vinden het moeilijk om naar de supermarkt te gaan. Dat gaat straks heel lastig worden. Het wordt heel moeilijk om daaroverheen te stappen."

Kontakt hâlde

It wichtichste is dochs om kontakt te hâlden, foar safier't dat kin. "Zoek elkaar online op, door te beeldbellen of gewoon via WhatsApp", seit Riemersma. "Blijf elkaar op die manier opzoeken. En als je het digitaal lastig vindt, zorg er dan voor dat je even langs de buren bijvoorbeeld loopt. Dan kun je over de schutting een praatje maken. Bewaar de afstand en let goed op jezelf en op anderen, maar dan breekt zo'n moment toch een beetje de dag. Blijf elkaar ontmoeten."

(advertinsje)
(advertinsje)