Húsdokter Groeneveld: "Mensen met klachten kunnen ons gewoon bellen"

03 apr 2020 - 18:01

De Fryske sikehûzen fernimme dat it opfallend rêstich is op de ôfdielingen dêr't gjin coronapasjinten behannele wurde. Ek de húsdokters fernimme dat minsken mei klachten langer wachtsje om kontakt op te nimmen. Neffens húsdokter Karin Groeneveld is dat lykwols hielendal net nedich. "Een telefoontje kan natuurlijk altijd", seit sy.

Foto: Omrop Fryslân

"Wij zien dat het op de praktijk relatief rustig is. Aan het begin van de coronacrisis hebben de huisartsen ook aan de patiënten de oproep gedaan om te wachten met dingen die niet noodzakelijk zijn", seit Groeneveld. "Maar we zitten nu in een fase waarin we merken dat we het allemaal goed hebben georganiseerd. Bijna alle huisartsen hebben aparte spreekuren op een aparte locatie waar patiënten met verdachte coronaklachten kunnen komen."

'Sorry, dat ik je lastigval'

Neffens de húsdokter binne minsken hiel tebekhâldend om kontakt op te nimmen. "Als ze dan bellen zeggen ze: 'Sorry, ik weet dat jullie het heel druk hebben. Sorry dat ik je lastigval.' Maar ik denk dat het van ons uit ook belangrijk is om te benadrukken dat ze toch heel laagdrempelig met ons kunnen overleggen en dat ze met ons kunnen bellen. Dat kunnen we overleggen of een klacht kan wachten of dat het toch op korte termijn beoordeeld moet worden", seit Groeneveld.

As alternatyf jout Groeneveld ek noch de webside thuisarts.nl. Op dy webside kinne minsken sels opsykje oft it nedich is om mei harren klachten kontakt op te nimmen mei de húsdokter. "Maar mijn boodschap is vooral als je twijfelt, bel even en overleg het even met onze assistente. Als die er niet uitkomt dan schuift zij het door naar de huisarts, die jou dan kan bellen. Als het nodig is kan je altijd gezien worden en wij kunnen je ook altijd doorsturen naar het ziekenhuis, ook voor niet coronazorg", sa seit Groeneveld.

Húsdokter Karin Groeneveld

(advertinsje)
(advertinsje)